Τα Muffins με ελληνική σαλάτα είναι μια διαφορετική εκδοχή των κλασικών muffins, με μια μεσογειακή πινελιά. Συνδυάζουν την αφράτη υφή των muffins με τη φρεσκάδα και τα αρώματα της ελληνικής σαλάτας, που αποτελείται από φρέσκα λαχανικά, φέτα και ελιές. Είναι ιδανικά για ένα διαφορετικό πρωινό ή ένα γρήγορο σνακ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ακολουθώντας την παρακάτω συνταγή, μπορείτε εύκολα να φτιάξετε αυτά τα νόστιμα muffins στο σπίτι σας.
Συστατικά
- 1 κουταλιά της σούπας κραμβέλαιο
- 1 κόκκινο κρεμμύδι , ψιλοκομμένο
- 1 μοσχαρίσια ντομάτα
- 2 κουταλιές της σούπας μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι (προαιρετικά)
- 100 γρ φέτα
- 115 γρ αλεύρι απλό
- 30 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
- 85 γρ πολέντα
- ¼ κουταλάκι του γλυκού διττανθρακικό σόδα
- 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
- 1 αυγό
- 4 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
- 225 ml γάλα
- 1 κουταλιά της σούπας ξερή ρίγανη
- 20 γρ παρμεζάνα (ή κεφαλοτύρι), για το τρίψιμο από πάνω
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190C/170C ανεμιστήρα/γκάζι .
- Στρώνουμε μια φόρμα για μάφινς με θήκες.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
- Κόψτε τα τέταρτα τη μοσχαρίσια ντομάτα, αφαιρέστε τους σπόρους και τον πυρήνα, μετά πετάξτε και ψιλοκόψτε πολύ τη ντομάτα και τις ελιές, αν χρησιμοποιείτε.
- Θρυμματίζουμε τη φέτα σε πολύ μικρά ψίχουλα.
- Αφήστε τα όλα στην άκρη.
- Βάζουμε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης.
- Μετρήστε τα αλεύρια, την πολέντα, τα διττανθρακικά και το μπέικιν πάουντερ μαζί με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, μεταγγίζοντας απευθείας στο κόσκινο καθώς προχωράτε.
- Χρησιμοποιήστε το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να πιέσετε τα πάντα μέσα από το κόσκινο – θα μείνει λίγο αλεύρι ολικής αλέσεως στο κόσκινο στο τέλος – απλώς ρίξτε το ξανά στον κάδο του μίξερ
- .Χτυπάμε το αυγό σε ξεχωριστό μπολ
- . Μετρήστε το ηλιέλαιο και το γάλα και ανακατέψτε μέσα στο αυγό.
- Κάνουμε μια λακούβα στο μείγμα του αλευριού, ρίχνουμε το μείγμα των αυγών και το ανακατεύουμε.
- Διπλώνουμε μέσα το κρεμμύδι, την ντομάτα, τη φέτα, τη ρίγανη και τις ελιές, αν χρησιμοποιήσουμε.
- Ανακατέψτε καλά. Ρίχνουμε με κουτάλι το μείγμα ανάμεσα στις θήκες για μάφιν.
- Τρίβουμε λίγο τυρί και ψήνουμε για 25 λεπτά.
- Φάτε ζεστό ή αφήστε το να κρυώσει και ετοιμαστείτε σε ένα πικνίκ.