Το βιετναμέζικο χοιρινό καραμελέ είναι μια παραδοσιακή συνταγή από τη Νοτιοανατολική Ασία που έχει κερδίσει την αγάπη και των λάτρεις της Ασιατικής κουζίνας αλλά και όσων αναζητούν μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για το σπίτι.Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για όσους αγαπούν τη γλυκόξινη γεύση και θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό από τις κλασικές συνταγές με χοιρινό. Είναι εύκολο να παρασκευαστεί και μπορεί να συνοδεύσει άψογα ρύζι ή noodles. Επιπλέον, αυτή η συνταγή είναι πολύ ευέλικτη και μπορεί να προσαρμοστεί στα γούστα σας με προσθήκη διαφόρων λαχανικών ή με διαφορετικά κρεατικά, όπως κοτόπουλο, αντί για χοιρινό.
Συστατικά
- 1 ½ κουταλιά της σούπας αραχιδέλαιο
- 500 γραμμάρια χοιρινές μπριζόλες , κομμένες σε μπουκιές
- 2 ασκαλώνια , ψιλοκομμένα
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοτριμμένο τζίντζερ
- 1 κόκκινο τσίλι , ξεσποριασμένο και ψιλοκομμένο
- 75 γρ μαύρη ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα ψαριού , συν επιπλέον για γεύση
- 1-2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα τσίλι (χρησιμοποιήσαμε sriracha)
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια , κομμένα στη μέση και ψιλοκομμένα κατά μήκος
- ρύζι στον ατμό , για το σερβίρισμα
- pak choi , να σερβίρω
Εκτέλεση
- Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε στην άκρη.
- Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα γουόκ σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε το χοιρινό σε δόσεις μέχρι να ροδίσει παντού.
- Χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε το υπόλοιπο λάδι, στη συνέχεια ανακατέψτε τα ασκαλώνια, το τζίντζερ και το τσίλι.
- Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για μερικά λεπτά μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει.
- Προσθέστε τη ζάχαρη, τη σάλτσα ψαριού και 200 ml νερό στο τηγάνι και ανακατέψτε τα όλα μαζί.
- Αφήνουμε να πάρει βράση, ανακατεύοντας, ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη και μετά επιστρέφουμε το χοιρινό στο τηγάνι.
- Σβήνουμε δυνατά για 8-10 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα για να καλύψει το κρέας και να γίνει γυαλιστερό.
- Δοκιμάζουμε και ανακατεύουμε λίγη ακόμη σάλτσα ψαριού, αν χρειάζεται, μαζί με τη σάλτσα τσίλι.
- Πασπαλίζουμε με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σερβίρουμε με ρύζι στον ατμό και pak choi.