Ψητό αρνί της γιαγιάς

admin
2 Λεπτά
2 Λεπτά
αρνάκι της γιαγιάς

Το ψητό αρνί είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά και αγαπημένα φαγητά σε όλο τον κόσμο. Η παρασκευή του ψητού αρνιού είναι μια τέχνη και έχει μακρά ιστορία στην ελληνική κουζίνα, αποτελώντας συχνά το κυρίως πιάτο σε εορταστικές συγκεντρώσεις και παραδόσεις.

Συστατικά

  • 1 μεγάλο μπούτι αρνιού, περίπου 3kg/6lb 8oz
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ματσάκι ρίγανη
  • ξύσμα και χυμό 1 λεμόνι
  • 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ½ κιλό νέες πατάτες
  • 400 γρ κονσέρβα ντομάτα ψιλοκομμένη
  • μεγάλη χούφτα μωρό ελιές Καλαμάτας χωρίς κουκούτσι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 240 C/ανεμιστήρα 220 C/γκάζι
  2. Χτυπάμε το σκόρδο, τη μισή ρίγανη, το ξύσμα λεμονιού και μια πρέζα αλάτι σε ένα γουδοχέρι και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο.
  3. Τρίψτε το αρνί παντού με ένα κοφτερό μαχαίρι και μετά σπρώξτε όση περισσότερη από την πάστα βοτάνων μπορείτε στις τρύπες.Ρίξτε τις πατάτες σε ένα μεγάλο ταψί και στη συνέχεια ρίξτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την υπόλοιπη πάστα βοτάνων.
  4. Τοποθετήστε το αρνί ανάμεσα στις πατάτες, ψήστε για 20 λεπτά, στη συνέχεια μειώστε τη θερμοκρασία στους 180 C/ανεμιστήρα 160 C/αέριο
  5. Ψήστε για 1 ώρα και 15 λεπτά για μέτρια-σπάνια, προσθέτοντας άλλα 15 λεπτά εάν προτιμάτε το αρνί σας μέσο.
  6. Αλείψτε το αρνί μία ή δύο φορές με τους χυμούς και ρίξτε τις πατάτες.
  7. Όταν το αρνί γίνει σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, αφαιρέστε το από τη φόρμα και αφήστε το να ξεκουραστεί.

Μοιραστείτε το: