Το ψητό αρνάκι με τζατζίκι είναι μια κλασική ελληνική συνταγή που συνδυάζει την αρωματική και λεπτή γεύση του αρνιού με το δροσερό και κρεμώδες τζατζίκι. Για την παρασκευή της συνταγής, τα κομμάτια αρνιού ψήνονται στο φούρνο ή στη σχάρα μέχρι να γίνουν χρυσό και τραγανό στο εξωτερικό και ζουμερό στο εσωτερικό. Το τζατζίκι φτιάχνεται με γιαούρτι, αγγούρι, σκόρδο, ελαιόλαδο και άλλα αρωματικά μυρωδικά. Συνήθως σερβίρεται με ζεστές πίτες, φρέσκια λαχανικά και λεμόνι για να απολαύσετε μια πλούσια και απολαυστική γεύση. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για μια ημέρα με φίλους και οικογένεια ή για μια επίσημη εκδήλωση και αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν το αρνί και το ελληνικό κουζίνα.
Συστατικά
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- χυμό 1 λεμόνι
- 1 κουταλιά της σούπας ξερή ρίγανη
- 1 κουταλιά της σούπας φύλλο θυμαριού
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 μπούτι αρνί , πεταλούδα
- πλακέ ψωμάκια , για σερβίρισμα
Για το τζατζίκι
- ½ αγγούρι , κομμένο στη μέση και ξεσποριασμένο
- Ελληνικό γιαούρτι 170 γρ
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο , λιωμένη
- χούφτα φύλλα μέντας, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
- Πολτοποιήστε το σκόρδο σε πάστα με γουδοχέρι και γουδί.
- Ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη, το θυμάρι και τη δάφνη και αλατοπιπερώνουμε με λίγο.
- Τοποθετούμε το αρνί σε ένα μεγάλο πορσελάνινο σκεύος.
- Περιχύνουμε με τη μαρινάδα το αρνί και κάνουμε μασάζ στο κρέας.
- Αφήστε το αρνί για τουλάχιστον 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου ή περισσότερο στο ψυγείο, αλλά όχι περισσότερο από όλη τη νύχτα διαφορετικά το κρέας θα γίνει πολύ μαλακό.
- Για να μαγειρέψετε το αρνί, ανάψτε το μπάρμπεκιου ή θερμαίνετε το φούρνο στους 220 C/200 C ανεμιστήρα/γκάζι.
- Για να ψήσετε στο μπάρμπεκιου, περιμένετε να στάξουν τα κάρβουνα, στη συνέχεια βάλτε το αρνί στη σχάρα και ψήστε για 15 λεπτά κάθε πλευρά για κρέας που είναι ροζ, ή 20 λεπτά από κάθε πλευρά για να γίνει καλά.
- Για να ψήσετε στο φούρνο, τοποθετήστε το αρνί σε μια ρηχή φόρμα ψησίματος και ψήστε για 30 λεπτά για ροζ χρώμα ή 40 λεπτά για να ψηθεί καλά, γυρίζοντας το αρνί μέχρι τη μέση.
- Αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το χαράξουμε.
- Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το τζατζίκι. Τρίψτε το αγγούρι χοντροκομμένο, πασπαλίστε με μια πρέζα αλάτι και στύψτε όλα τα υγρά. Βάλτε σε ένα μπολ με το γιαούρτι, το σκόρδο και το δυόσμο και ανακατέψτε καλά.
- Χαράζουμε το αρνί σε χοντρές ροδέλες και σερβίρουμε με το τζατζίκι τυλιγμένο σε ζεστά πλακέ ψωμάκια.