Το ξιδάτο χταπόδι είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της ελληνικής κουζίνας και αποτελείται από βραστό χταπόδι που σερβίρεται με ξύδι, ελαιόλαδο και αλάτι.
Υλικά:
- 1 μεγάλο χταπόδι, καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
- 1/2 φλ. ξύδι
- 1 κ.σ. μέλι
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Βράστε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για περίπου 45-60 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει ελαφρά αλλά να παραμείνει σφιχτό.
- Αφαιρέστε το χταπόδι από το νερό και κόψτε το σε μικρά κομμάτια.
- Βάλτε το κομμένο κρεμμύδι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε το χταπόδι.
- Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το κρασί, το ξύδι, το μέλι, ρίξτε αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε καλά.
- Προσθέστε τη μίξη του ξιδιού στο μπολ με το χταπόδι και ανακατέψτε καλά.
- Καλύψτε το μπολ με αλουμινόχαρτο και βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα ή μέχρι να κρυώσει εντελώς.
- Πριν σερβίρετε το χταπόδι, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ανακατέψτε καλά.
- Σερβίρετε το χταπόδι σε ένα μπολ και πασπαλίστε με λίγο ακόμα αλάτι και πιπέρι για περισσότερη γεύση.
- Για περισσότερη ποικιλία, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα συστατικά όπως καπνιστό πιπέρι, φρέσκο κρεμμυδάκι, σκόρδο ή ζωμό κοτόπουλου. Μπορείτε επίσης να σερβίρετε το χταπόδι μαζί με φρέσκο ψωμί για να απολαύσετε το χυλό.