Χορτοφαγικό παστίτσιο

admin
3 Λεπτά
3 Λεπτά
χορτοφαγικό παστίτσιο

Συστατικά

  • μεγάλα κρεμμύδια (330 g), κομμένα στη μέση και κομμένα σε φέτες
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπουγιόν λαχανικών σε σκόνη
  • φύλλα δάφνης
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι και βαλσάμικο
  • σκελίδες σκόρδο, ψιλοτριμμένες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
  • 250 γρ ζυμαρικά πένες
  • 400 γρ ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 4 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 x 400g κουτάκια πράσινες φακές
  • σαλάτα με ντομάτες, κρεμμύδι και άνηθο περιχυμένη με λεμόνι και ελιές, για το σερβίρισμα

Για τη λευκή σάλτσα

  • 500ml γάλα ή φυτικό γάλα
  • 50 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
  • αυγό χωρισμένο
  • 40 γραμμάρια χορτοφαγική φέτα, θρυμματισμένη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190C/170C αερίου/αερίου
  2.  Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμύδια και το λάδι μαζί με το μπουγιόν, τα φύλλα δάφνης, το ξύδι, το σκόρδο, τη ρίγανη και την κανέλα.
  3. Προσθέστε μια κούπα νερό (περίπου 250 ml), στη συνέχεια σκεπάστε και σιγοβράστε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
  4. Ξεσκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας συχνά.
  5. Το νερό θα πρέπει να εξατμιστεί μετά από αυτό το διάστημα και τα κρεμμύδια πρέπει να είναι μαλακά.
  6. Εν τω μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά σε ένα μεγάλο τηγάνι με βραστό νερό ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας ή για 10 λεπτά μέχρι να γίνουν al dente.
  7. Στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη.Ανακατεύουμε τις ντομάτες, τον πελτέ ντομάτας και τις φακές, μαζί με τα υγρά τους, στα κρεμμύδια.
  8. Ανακατεύουμε καλά, στη συνέχεια σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
  9. Αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης.
  10. Για να φτιάξετε τη λευκή σάλτσα, ρίξτε το γάλα και 200 ​​ml νερό σε ένα τηγάνι με το αλεύρι, χτυπήστε καλά για να μην σχηματιστούν σβώλοι και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να πήξει, για περίπου 8-10 λεπτά.
  11. Ανακατεύουμε το ασπράδι στα ζυμαρικά και απλώνουμε με κουτάλι τη βάση ενός ταψιού.
  12. Περιχύνουμε με το μείγμα φακής.
  13. Ανακατέψτε τον κρόκο του αυγού στη λευκή σάλτσα, μετά με κουτάλι από πάνω τις φακές, σκορπίστε τη φέτα και τη ρίγανη και στη συνέχεια ψήστε στο φούρνο για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
  14. Σερβίρετε το μισό με τη σαλάτα ντομάτας και κρεμμυδιού και το υπόλοιπο κρυώνετε για άλλη μια μέρα.
  15. Διατηρείται παγωμένο για έως και δύο ημέρες. 
  16. Ζεσταίνετε ξανά στο φούρνο μικροκυμάτων σε πιάτα μέχρι να ζεσταθούν.

Μοιραστείτε το: