Το Χοιρινό Μπουτί στον φούρνο είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο και εύκολο πιάτο για να σερβίρετε στην οικογένεια ή στους φίλους σας. Η παραδοσιακή συνταγή συνδυάζει το χοιρινό μπουτί με μια μαρινάδα από μυρωδικά και κόκκινο κρασί, καθιστώντας το κρέας απαλό και αρωματικό.
Υλικά:
- 1,5-2 κιλά χοιρινό μπουτί
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας δικτάμνο
- 2 κουταλιές της σούπας ξερό θυμάρι
- 1 κουταλιά της σούπας κόλιανδρος
- 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλιά του γλυκού πιπέρι
- 3-4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon
- 1/2 φλ. κρασί κόκκινο
- 1 φλ. ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το δίκταμνο, το θυμάρι, τον κόλιανδρο, το αλάτι, το πιπέρι και το λιωμένο σκόρδο για να φτιάξετε ένα μείγμα μαρινάδας. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα αγαπημένα σας μυρωδικά.
- Βάλτε το χοιρινό μπουτί σε ένα μεγάλο ταψί και απλώστε το μείγμα μαρινάδας πάνω του, βεβαιωθείτε ότι είναι καλά επικαλυμμένο.
- Χύστε το κρασί και το ζωμό στο ταψί και καλύψτε το με αλουμινόχαρτο.
- Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 2,5-3 ώρες. Μετά από 2,5 ώρες, ανοίξτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 30-45 λεπτά, ώστε να χρυσώσει η επιφάνεια του χοιρινού και να γίνει τραγανό το δέρμα του.
- Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε το χοιρινό μπουτί να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά πριν το κόψετε σε φέτες.
- Αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε μια σάλτσα από το υγρό στο ταψί. Απομακρύνετε τα στελέχη των μυρωδικών και τα κατάλοιπα του χοιρινού, και βάλτε το υγρό σε μια κατσαρόλα στη σόβα. Βράστε για 5-10 λεπτά για να μειώσετε το υγρό και να δημιουργήσετε μια πλούσια σάλτσα.
- Σερβίρετε το χοιρινό μπουτί με τη σάλτσα και τα αγαπημένα σας λαχανικά, π.χ. πουρέ πατάτας ή παπούτσια πατάτας.