Φλαούνες

admin
3 Λεπτά
3 Λεπτά
Φλαούνες

Συστατικά

  • 2 αυγά
  • 250 γραμμάρια τριμμένο τυρί (ένα μείγμα από χαλούμι και τσένταρ λειτουργεί καλά, δείτε την παρακάτω συμβουλή)
  • 35 γρ σιμιγδάλι
  • 12 g φρέσκια μαγιά ή ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μαγιά ταχείας δράσης
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού άχνη ή κρυσταλλική ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • μικρή χούφτα δυόσμο, ψιλοκομμένη ή ½ κουταλιά της σούπας αποξηραμένη μέντα
  • 35 γρ σουλτανίνα ή σταφίδες

Για τη ζύμη

  • 300 γρ αλεύρι απλό, συν επιπλέον για το ξεσκόνισμα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • πρέζα αλεσμένη μαστίχα (προαιρετικά, βλέπε άκρη)
  • πρέζα αλεσμένο μαχλέπι (προαιρετικό, βλέπε άκρη)
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού άχνη ή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 60 ml ηλιέλαιο
  • 160 ml γάλα χλιαρό

Για την επικάλυψη

  • 50 γρ σουσάμι
  • 1 αυγό, χτυπημένο

Εκτέλεση

  1. Αν έχετε χρόνο, φτιάξτε τη γέμιση 2-3 ώρες νωρίτερα για να αποκτήσει περισσότερη γεύση. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ μέχρι να αφρατέψουν.
  2. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε το τριμμένο τυρί με το σιμιγδάλι, στη συνέχεια κάνουμε μια λακούβα στη μέση, ρίχνουμε τη μαγιά και 1 κουταλιά της σούπας από το χτυπημένο αυγό. Ανακατεύουμε να ενωθούν και μετά προσθέτουμε το υπόλοιπο αυγό – το μείγμα θα είναι αρκετά σφιχτό.
  3.  Προσθέστε τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη μέντα και τη σουλτανίνα ή τις σταφίδες και ανακατέψτε ξανά μέχρι να κατανεμηθούν ομοιόμορφα τα φρούτα. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί μέχρι να χρειαστεί. Για τη ζύμη ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαστίχα και το μαχλέπι (αν χρησιμοποιήσουμε) και τη ζάχαρη.
  4. Ρίξτε το λάδι και τρίψτε το στο μείγμα του αλευριού χρησιμοποιώντας τις άκρες των δακτύλων σας και στη συνέχεια ανακατέψτε σταδιακά το γάλα (μπορεί να μην το χρειαστείτε όλο) μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
  5. Για την επικάλυψη, ρίχνετε το σουσάμι σε μια λεπτή σήτα, ξεπλένετε με κρύο νερό, στραγγίζετε και απλώνετε σε μια καθαρή πετσέτα για να στεγνώσει ελαφρώς. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200C/180C βεντιλατέρ/γκάζι 6 και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  6. Μόλις ξεκουραστεί η ζύμη, τη χωρίζουμε σε έξι κομμάτια, περίπου 80 γρ. Απλώστε το καθένα σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σε δίσκο 16 εκ., πάχους περίπου ¼ εκ.
  7. Στρώνουμε κάθε δίσκο πάνω στο σουσάμι (μόνο στη μία πλευρά) ώστε να κολλήσουν. Χωρίζουμε τη γέμιση στα έξι και πλάθουμε μπαλάκια (περίπου 65 γρ. το καθένα). Τοποθετήστε μια μπάλα γέμιση στη μέση κάθε δίσκου ζύμης στην απλή πλευρά του.
  8. Ανασηκώνετε την αριστερή και τη δεξιά άκρη της ζύμης πάνω από τη γέμιση, ώστε να την επικαλύπτει ελαφρώς στις άκρες, αφήνοντας τη μέση ακάλυπτη. Επαναλάβετε με το πάνω και το κάτω άκρο.
  9. Αλείφουμε τη ζύμη με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε για 15 λεπτά. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 C/160 C ανεμιστήρα/γκάζι 4 και ψήνουμε για 15-20 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει στη μέση.

Μοιραστείτε το: