Σφήνες ψητού λάχανου ιταλικού τύπου με φακές ντομάτας

admin
4 Λεπτά
4 Λεπτά
ψητά λαχανικά

Οι σφήνες ψητού λάχανου ιταλικού τύπου με φακές ντομάτας είναι μια υγιεινή και νόστιμη συνταγή που συνδυάζει την πλούσια γεύση του λαχανικού με τις υγιεινές ιδιότητες των φακέλων ντομάτας. Σε αυτή τη συνταγή, τα λαχανικά και οι φακές ψήνονται μαζί στο φούρνο και σερβίρονται ως συνοδευτικό ή ως κυρίως πιάτο.

Συστατικά

  • 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • σκελίδες σκόρδο , λιωμένες
  • μικρά χειμωνιάτικα πράσινα λάχανα , αφαιρεμένα τα εξωτερικά φύλλα, το καθένα κομμένο σε 6 φέτες

Για τις νέες πατάτες

  • 750 γραμμάρια baby νέες πατάτες
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • λεμόνια , ξύσμα

Για τις φακές

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • κρεμμύδια , ψιλοκομμένα
  • 2 κοτσάνια σέλινου , ψιλοκομμένα
  • 250 γρ κόκκινες φακές
  • 400 γρ ντομάτα ψιλοκομμένη
  • κύβοι ζωμού λαχανικών
  • 3 κουταλιές της σούπας λιαστή ντομάτας
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • μικρό μάτσο βασιλικό , ψιλοκομμένο, συν μερικά ολόκληρα φύλλα για το σερβίρισμα

Για το πανγκρατάτο μαύρης ελιάς

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • σκελίδα σκόρδο , λιωμένη
  • ½ -1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες τσίλι
  • χοντρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί ή προζύμι, αφαιρούνται οι κρούστες και στη συνέχεια ψιλοκόβονται σε τριμμένη φρυγανιά (περίπου 120 γρ.)
  • λεμόνι , ξύσμα
  • 100 γρ ελιές Καλαμών , χωρίς κουκούτσι και χοντροκομμένες

Μέθοδος

  1. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200C/180C βεντιλατέρ/αέριο .
  2. Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι με νερό να βράσει και ζεματίζουμε τις πατάτες για 10-12 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, στη συνέχεια τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν
  3. .Για το λάχανο, ανακατέψτε μαζί το λάδι και το σκόρδο, τρίψτε όλες τις φέτες, αλατοπιπερώστε και απλώστε το σε ένα μεγάλο ταψί .
  4. Ψήνετε στο πάνω ράφι για 15 λεπτά.Ενώ το λάχανο ψήνεται, βάλτε τις νέες πατάτες σε ένα μεγάλο ταψί και θρυμματίστε απαλά με το πίσω μέρος ενός κουταλιού ή ενός πουρέ, ώστε να ανοίξουν ελαφρώς.
  5. Περιχύστε με το λάδι και λίγο καρύκευμα και στη συνέχεια ανακατέψτε το ξύσμα λεμονιού. Μόλις το λάχανο έχει 15 λεπτά, βάλτε τις πατάτες στο επάνω ράφι του φούρνου και μετακινήστε το λάχανο στο κάτω μέρος.
  6. Μαγειρέψτε για 45 λεπτά, γυρίζοντας τα πάντα μέχρι τη μέση.
  7. Για τις φακές, ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μέτρια κατσαρόλα και τηγανίζουμε τα κρεμμύδια και το σέλινο μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα, περίπου 10-15 λεπτά.
  8.  Ρίχνετε τις φακές, τις ντομάτες, 450 ml νερό, τους κύβους ζωμού, τον πουρέ ντομάτας και το ξύδι, τις αφήνετε να βράσουν και τις αφήνετε να σιγοβράσουν ακάλυπτες για 30-35 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν οι φακές.
  9. Αν το μείγμα στεγνώσει λίγο, προσθέστε λίγο νερό για να μην κολλήσει.
  10. Προσθέστε το βασιλικό και 50 ml βραστό νερό για να χαλαρώσει το μείγμα.
  11. Αλατοπιπερώστε καλά.Όσο ψήνονται οι φακές, φτιάχνουμε το πανγκρατάτο.
  12. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, τσιγαρίζουμε το σκόρδο και το τσίλι για 30 δευτερόλεπτα και μετά προσθέτουμε τη φρυγανιά.
  13. Φρυγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά, μετά ρίχνουμε μέσα το ξύσμα λεμονιού και τις ελιές και τηγανίζουμε για άλλα 3 λεπτά.
  14. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει .
  15. Για να σερβίρετε, ρίχνετε με κουτάλι φακές σε κάθε πιάτο, βάζετε από πάνω μια σφήνα λάχανου και πασπαλίζετε πάνω από το πανγκρατάτο.
  16. Γαρνίρουμε με τον επιπλέον βασιλικό και σερβίρουμε τις πατάτες στο πλάι.

Μοιραστείτε το: