Η στραπατσάδα είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που προέρχεται από τη Μακεδονία και αποτελείται από λαχανικά και αυγά. Μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως πιάτο ή ως πλευρικό πιάτο, ανάλογα με την περίσταση.
Υλικά:
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 2 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 2 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε κύβους
- 5 αυγά
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- Φέτα, για σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίξτε το ελαιόλαδο και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει και να αρχίσει να καφτρίζει.
- Προσθέστε τις πιπεριές και συνεχίστε να σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέστε τις πατάτες και συνεχίστε το σοτάρισμα για 10-15 λεπτά, ή μέχρι να ψηθούν ελαφρά και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Προσθέστε τις ντομάτες και αλατοπιπερώστε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
- Σπάστε τα αυγά σε ένα μπολ και αλατοπιπερώστε. Ανακατέψτε τα αυγά και προσθέστε στο τηγάνι.
- Ανακατεύετε συχνά μέχρι να πήξουν τα αυγά και να μαγειρευτούν καλά. Αυτό θα πάρει περίπου 5-7 λεπτά.
- Αφαιρέστε από τη φωτιά και σερβίρετε ζεστό, παραλλήλα με φέτα αν το επιθυμείτε.