Η συνταγή για στιφάδο μανιταριών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή για όσους επιθυμούν να απολαύσουν ένα φυτικό γεύμα.
Συστατικά
- 25 γρ αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
- 100 ml ελαιόλαδο , συν έξτρα για το περιχύσιμο
- 500 γρ κρεμμυδάκια τουρσί
- 1 κιλό ανάμεικτα μανιτάρια όπως στρείδι, στρείδια, κάστανο, μορέλα, Portobello
- 3 σκελίδες σκόρδο , ψιλοκομμένες
- 125 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- 4 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
- 2 φύλλα δάφνης
- 5 ολόκληρα μούρα μπαχάρι
- 1 μεγάλο ή 2 μικρά ξυλάκια κανέλας
- 4 ολόκληρα γαρίφαλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκους μαύρου πιπεριού
- 2 ντομάτες , καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
- 75γρ μαύρη ελιά Καλαμών , χωρίς κουκούτσι και ψιλοκομμένη
- 2 κουταλιές της σούπας ελληνικό διαυγές μέλι
- 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο πλατύφυλλο μαϊντανό
- 50 γρ χορτοφαγικό κεφαλοτύρι/ πεκορίνο , τριμμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα πορτσίνι σε ζεστό νερό για 1 ώρα.
- Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι με φαρδύ πάτο.
- Προσθέστε ολόκληρα τα κρεμμύδια και μια πρέζα θαλασσινό αλάτι και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσουν, περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφαιρούμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Εν τω μεταξύ, κόψτε τα φρέσκα μανιτάρια στη μέση και στα τέταρτα, για να δώσουν χοντροκομμένα κομμάτια 4 εκ.
- Μόλις αφαιρέσετε τα κρεμμύδια από το τηγάνι, προσθέστε το υπόλοιπο λάδι και βράστε τα φρέσκα μανιτάρια και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν, ανακατεύοντας συχνά.
- Επιστρέψτε τα κρεμμύδια στο τηγάνι, ρίξτε το κρασί και μαγειρέψτε για 5-10 λεπτά μέχρι να μειωθούν στο μισό.
- Σουρώνετε τα πορτσίνι, κρατώντας 200 ml από το υγρό μουλιάσματος.
- Ρίξτε τα πορτσίνι και το κρατημένο υγρό στο τηγάνι με τον πουρέ ντομάτας, το ξύδι, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τους κόκκους πιπεριάς και τις ντομάτες.
- Μαγειρέψτε, ακάλυπτα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να πήξει το υγρό. Προσθέστε τις ελιές και το μέλι και αλατοπιπερώστε κατά βούληση.
- Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και το τυρί και σερβίρουμε με πουρέ από χρένο.