Το τσουρέκι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό ψωμί, το οποίο συνήθως σερβίρεται σε εορταστικές περιόδους. Η συνταγή που ακολουθεί είναι για σπιτικό τσουρέκι το οποίο μπορεί να φτιαχτεί στο σπίτι με απλά υλικά.
Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κύβο φρέσκης μαγιάς ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα γάλα, ζεσταμένο
- 1 κούπα βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 αυγά
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. μαστίχα, αρωματικό σπόρο και λίγο τριμμένο πορτοκάλι (προαιρετικά)
- 1 κ.σ. απόσταγμα λεμονιού (προαιρετικά)
- 1 κ.σ. τριμμένου σαφράν (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Αναδεύστε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ.
- Σε ένα άλλο μπολ, αναδεύστε το ζεστό γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Προσθέστε τη μαγιά στο μείγμα γάλατος και ζάχαρης και αναδεύστε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
- Προσθέστε το βούτυρο, τα αυγά, τη μαστίχα, τον αρωματικό σπόρο και το τριμμένο πορτοκάλι και ανακατέψτε καλά.
- Προσθέστε το μείγμα του γάλατος στο μπολ με το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές ζυμάρι.
- Συνεχίστε να ζυμώνετε το ζυμάρι μέχρι να γίνει απαλό και λείο, για περίπου 10-15 λεπτά.
- Σκεπάστε το ζυμάρι με ένα καθαρό πανί και αφήστε το να αναπαυτεί σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 1-2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει.
- Αποσπάστε μια μικρή ποσότητα ζυμάρι και πλέξτε το σε σχήμα τσουρεκιού. Επαναλάβετε μέχρι να τελειώσετε με όλο το ζυμάρι.
- Αφήστε τα τσουρέκια να ξαναφουσκώσουν για περίπου 30-45 λεπτά.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
- Αναμείξτε ένα αυγό με λίγο γάλα και χρησιμοποιήστε το μείγμα αυτό για να αλείψετε απαλά τα τσουρέκια.
- Ψήστε τα τσουρέκια στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να γίνουν χρυσαφί και να είναι παχιά και φρέσκα στο εσωτερικό τους.
- Αφήστε τα τσουρέκια να κρυώσουν ελαφρά πριν τα κόψετε σε φέτες και σερβίρετε.