Σπιτικό Τσουρέκι

admin
2 Λεπτά
2 Λεπτά

Το τσουρέκι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό ψωμί, το οποίο συνήθως σερβίρεται σε εορταστικές περιόδους. Η συνταγή που ακολουθεί είναι για σπιτικό τσουρέκι το οποίο μπορεί να φτιαχτεί στο σπίτι με απλά υλικά.

Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κύβο φρέσκης μαγιάς ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα γάλα, ζεσταμένο
  • 1 κούπα βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 αυγά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. μαστίχα, αρωματικό σπόρο και λίγο τριμμένο πορτοκάλι (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. απόσταγμα λεμονιού (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. τριμμένου σαφράν (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Αναδεύστε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ.
  2. Σε ένα άλλο μπολ, αναδεύστε το ζεστό γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  3. Προσθέστε τη μαγιά στο μείγμα γάλατος και ζάχαρης και αναδεύστε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
  4. Προσθέστε το βούτυρο, τα αυγά, τη μαστίχα, τον αρωματικό σπόρο και το τριμμένο πορτοκάλι και ανακατέψτε καλά.
  5. Προσθέστε το μείγμα του γάλατος στο μπολ με το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές ζυμάρι.
  6. Συνεχίστε να ζυμώνετε το ζυμάρι μέχρι να γίνει απαλό και λείο, για περίπου 10-15 λεπτά.
  7. Σκεπάστε το ζυμάρι με ένα καθαρό πανί και αφήστε το να αναπαυτεί σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 1-2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει.
  8. Αποσπάστε μια μικρή ποσότητα ζυμάρι και πλέξτε το σε σχήμα τσουρεκιού. Επαναλάβετε μέχρι να τελειώσετε με όλο το ζυμάρι.
  9. Αφήστε τα τσουρέκια να ξαναφουσκώσουν για περίπου 30-45 λεπτά.
  10. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
  11. Αναμείξτε ένα αυγό με λίγο γάλα και χρησιμοποιήστε το μείγμα αυτό για να αλείψετε απαλά τα τσουρέκια.
  12. Ψήστε τα τσουρέκια στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να γίνουν χρυσαφί και να είναι παχιά και φρέσκα στο εσωτερικό τους.
  13. Αφήστε τα τσουρέκια να κρυώσουν ελαφρά πριν τα κόψετε σε φέτες και σερβίρετε.
Μοιραστείτε το: