Ο σολομός είναι ένα εξαιρετικό ψάρι που μπορεί να φτιάξει μια νόστιμη και υγιεινή συνταγή για κάθε περίσταση.
Συστατικά
- 50 γρ καρύδια , ψιλοκομμένα
- μεγάλη χούφτα μαϊντανό , ψιλοκομμένα
- 2 κουταλάκια του γλυκού σουμάκ , δείτε την «Συμβουλή» παρακάτω
- ½ κόκκινο κρεμμύδι , ψιλοκομμένο
- ξύσμα και χυμό 1 λεμόνι
- 4 φιλέτα σολομού
- 2 κουταλιές της σούπας χούμους
- κουσκούς , πίτα ή ψωμάκια, για σερβίρισμα (προαιρετικά)
- γιαούρτι , για σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C/180C βεντιλατέρ/γκάζι.
- Ανακατεύουμε μαζί τα ψιλοκομμένα καρύδια, το μαϊντανό, το σουμάκ, το κόκκινο κρεμμύδι, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό από το μισό λεμόνι.
- Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζετε τον σολομό σε ένα ταψί και τον ψήνετε για 12 λεπτά, τον αφαιρείτε, τον αλείφετε με το χούμους και τον ξαναβάζετε στο φούρνο για άλλα 3 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε πάνω από το μείγμα καρυδιού και σερβίρουμε με το υπόλοιπο μισό λεμόνι να στύψουμε μαζί με κουσκούς, πίτα ή πλακέ ψωμάκια και γιαούρτι στο πλάι, αν θέλουμε.