Τα Σμυρνέικα σουτζουκάκια είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Ιωνικής κουζίνας. Το πιάτο αυτό είναι αρκετά εύκολο για να φτιαχτεί και περιλαμβάνει απλά υλικά που συνδυάζονται αρμονικά για να δημιουργήσουν ένα φαγητό γεμάτο γεύση και αρώματα
Υλικά:
- 500 γρ χοιρινά σουτζουκάκια
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένo
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. καυκί μείγμα μπαχαρικών
- 1 κ.γ. κάρυ σκόνη
- 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. κετσαπ
- 1 κ.σ. ξύδι κόκκινο
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κιλό ντομάτες, ψιλοκομμένες
- Λίγο κρασί ή ζωμό κρέατος (προαιρετικό)
- Φρέσκο κόλιαντρο για το στόλισμα/ντρέσινγκ (προαιρετικό)
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τα σουτζουκάκια, το κρεμμύδι, το λιωμένο σκόρδο, το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά (καυκί μείγμα μπαχαρικών, κάρυ σκόνη, πάπρικα καπνιστή, κύμινο, μαύρο πιπέρι, αλάτι). Ανακατέψτε καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
- Διαμορφώστε το μείγμα σε μπαλάκια, περίπου 2-3 εκατοστά στη διάμετρο.
- Ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και προσθέστε τα σουτζουκάκια. Ψήστε για περίπου 2-3 λεπτά ανά πλευρά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα και να ψηθούν καλά στο εσωτερικό τους.
- Αφαιρέστε τα σουτζουκάκια από την κατσαρόλα και τοποθετήστε τα σε ένα πλατό. Καλύψτε με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθούν ζεστά.
- Στο ίδιο τηγάνι, προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, κέτσαπ, κόκκινο ξύδι , τη ζάχαρη και λίγο κρασί ή ζωμό κρέατος (αν χρειάζεται). Ανακατέψτε καλά και μαγειρέψτε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να μαλακώσει και να έχει μια ομοιόμορφη υφή.
- Σερβίρετε τα σουτζουκάκια σε ένα πιάτο και ρίξτε από πάνω ζεστή σάλτσα ντομάτας. Στολίστε με φρέσκο κόλιαντρο αν επιθυμείτε.