Το ρυζόγαλο είναι ένα κλασικό ελληνικό επιδόρπιο που φτιάχνεται από ρύζι, γάλα και ζάχαρη. Είναι ιδανικό για τους λάτρεις του γλυκού και μπορεί να σερβιριστεί ζεστό ή κρύο.
Υλικά:
- 1 κούπα arborio ρύζι
- 8 κούπες γάλα
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κοντάρι κανέλα
- 1 φλ. νερό
- 1 βανίλια
- 1 αυγό
- Κανέλα για σκόρδο
Εκτέλεση:
- Βράστε το arborio ρύζι με το νερό σε μια κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει όλο το νερό.
- Προσθέστε το γάλα, τη ζάχαρη και την κανέλα στο ρύζι και ανακατέψτε καλά.
- Αφήστε το μείγμα να βράσει σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να γίνει πιο παχύρευστο και κρεμώδες.
- Αφαιρέστε την κανέλα και προσθέστε το αυγό, ανακατεύοντας καλά για να το αναμείξετε με το μείγμα.
- Αφήστε το μείγμα να βράσει για άλλα 2-3 λεπτά, συνεχίζοντας να ανακατεύετε συχνά με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να πήξει και να αποκτήσει μια κρεμώδη υφή.
- Στη συνέχεια, προσθέστε στο ρυζόγαλο τη ζάχαρη, τη κανέλα, τη βανίλια και ανακατέψτε καλά.
- Συνεχίστε το βράσιμο του ρυζού σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να πήξει και να πάρει μια κρεμώδη υφή. Αυτό θα πάρει περίπου 20-25 λεπτά.
- Αφαιρέστε το ρυζόγαλο από τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο, ανακατεύοντας καλά μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί πλήρως.
- Αφήστε το ρυζόγαλο να κρυώσει για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια μεταφέρετε το στο ψυγείο για να κρυώσει πλήρως.
- Σερβίρετε το ρυζόγαλο σε μπολ ή σε πιάτο και πασπαλίστε με παστέλι κανέλας, αν θέλετε.