Συστατικά
- 2 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- λίγα κλωνάρια θυμάρι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 ½ κιλό αλευρωμένη πατάτα, όπως Maris Piper ή Desirée, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες, με το χέρι ή χρησιμοποιώντας επεξεργαστή τροφίμων
- 425 ml ζωμός λαχανικών
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C/ανεμιστήρα 180°C/αέριο 6.
- Τηγανίζουμε τα κρεμμύδια και τα κλωναράκια θυμάρι στο λάδι μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ελαφρά χρώμα (περίπου 5 λεπτά). Απλώνουμε μια στρώση πατάτες πάνω από τη βάση ενός λαδωμένου ταψιού γκρατέν 1,5 λίτρου.
- Πασπαλίζουμε από πάνω μερικά κρεμμύδια (δείτε την εικόνα, παραπάνω) και συνεχίζουμε το στρώσιμο, τελειώνοντας με μια στρώση πατάτες.
- Περιχύνουμε τον ζωμό και ψήνουμε για 50-60 λεπτά μέχρι να ψηθούν οι πατάτες και η κορυφή να είναι χρυσή και τραγανή.