Η Γιαουρτόπιτα είναι μια ελαφριά και νόστιμη γλυκιά πίτα που φτιάχνεται από απλά υλικά όπως αυγά, γιαούρτι, αλεύρι και ζάχαρη. Η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη και μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις προτιμήσεις σας,
Υλικά:
- 3 αυγά
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι
- 1/2 φλιτζανι ελαιολαδο
- 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- αλεύρι για το παστέλι
- βούτυρο για το παστέλι
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και βουτυρώνετε μια πυρέξ φόρμα πίτας.
- Χτυπάτε τα αυγά και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να γίνουν αφράτα.
- Προσθέτετε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα από το λεμόνι και το εκχύλισμα βανίλιας στο μπολ και ανακατεύετε καλά.
- Ρίχνετε το μείγμα στην πυρέξ φόρμα πίτας και ψήνετε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να γίνει χρυσαφί (εισάγετε ένα μαχαίρι στη μέση της πίτας και βγάλτε το: αν βγει καθαρό, η πίτα είναι έτοιμη).
- Βγάζετε τη φόρμα από το φούρνο και αφήνετε την πίτα να κρυώσει για λίγο στη φόρμα.
- Ενώ η πίτα κρυώνει, μπορείτε να προετοιμάσετε το παστέλι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Αναμειγνύετε μερικές κουταλιές αλεύρι με βούτυρο μέχρι να δημιουργήσετε ένα παστέλι σαν ζύμη. Προσθέτετε αλεύρι ή βούτυρο αν χρειάζεται για να πετύχετε την κατάλληλη υφή.
- Μετά τον προθέρμανση του φούρνου, ρίχνετε το παστέλι πάνω από την πίτα και ψήνετε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το παστέλι να γίνει χρυσαφί.
- Βγάζετε την πίτα από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει στη φόρμα για 10-15 λεπτά και στη συνέχεια την βγάζετε από τη φόρμα και την αφήνετε να κρυώσει πλήρως σε ένα πιάτο.
- Σερβίρετε τη γιαουρτόπιτα. Μπορείτε να τη στολίσετε με φρέσκα φρούτα ή με μέλι