Το παγωτό βανίλια είναι ένα κλασικό παγωτό που μπορεί να φτιαχτεί εύκολα στο σπίτι με λίγα απλά υλικά. Η απαλή κρεμώδης υφή του και η αρωματική του γεύση κάνουν το παγωτό βανίλια ιδανικό για σερβίρισμα μόνο του ή συνοδευτικό σε διάφορες γλυκές λιχουδιές.
Υλικά:
- 500ml γάλα
- 250ml κρέμα γάλακτος
- 150γρ ζάχαρη
- 6 κρόκοι αυγών
- 2 κουταλάκια εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλινόσουκο
Εκτέλεση:
- Χτυπήστε τους κρόκους αυγών με τη ζάχαρη σε ένα μπολ, μέχρι να γίνουν αφράτοι.
- Προσθέστε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει.
- Από την κατσαρόλα που βράζει το γάλα, προσθέστε τη μίξη αυγών και ζάχαρης σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Μειώστε τη φωτιά και συνεχίστε να ανακατεύετε το μείγμα μέχρι να πήξει ελαφρά (περίπου 10-15 λεπτά).
- Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας ή το βανιλινόσουκο. Ανακατέψτε καλά.
- Βάλτε το μίγμα σε ένα μπολ και καλύψτε με μια μεμβράνη. Τοποθετήστε το στην κατάψυξη για 1-2 ώρες.
- Αφαιρέστε το μπολ από την κατάψυξη και χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ ή ένα κουτάλι, ανακατέψτε το παγωτό και τοποθετήστε το ξανά στην κατάψυξη.
- Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία ανά τακτά διαστήματα κάθε μια-δύο ώρες, μέχρι το παγωτό να κρατήσει μια στιβαρή και αφράτη υφή.
- Όταν το παγωτό έχει φτάσει στην επιθυμητή υφή, μεταφέρετε το σε ένα κατάλληλο δοχείο και αφήστε το στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν σερβίρετε.