Οι πένες με σάλτσα βότκας είναι μια νόστιμη και διαφορετική εκδοχή της κλασικής σάλτσας με ντομάτα. Η προσθήκη βότκας στη σάλτσα δίνει ένα ξεχωριστό άρωμα και γεύση, ενώ η κρέμα γάλακτος την κάνει πλούσια και κρεμώδης.
Υλικά:
- 500 γρ. πένες
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κ.γ. κόκκινο καυτερό πιπέρι (προαιρετικό)
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι βότκα
- 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 1 κούπα τριμμένο τυρί Παρμεζάνα
Εκτέλεση:
- Βράστε τις πένες σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, μέχρι να γίνουν αλ dente. Στραγγίστε και αφήστε στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, θερμάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέστε το καυτερό πιπέρι, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε τη βότκα και ανάψτε τη φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να εξατμιστεί το 1/2 της ποσότητας της βότκας.
- Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε καλά. Αφήστε τη σάλτσα να βράσει για μερικά λεπτά μέχρι να πάχυνει και να αρχίσει να φαίνεται κρεμώδης
- Προσθέστε τις πένες στη σάλτσα και ανακατέψτε καλά για να καλυφθούν ομοιόμορφα με τη σάλτσα.
- Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε το τριμμένο τυρί Παρμεζάνα. Ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσει το τυρί και να αναμειχθεί ομοιόμορφα με τη σάλτσα.
- Σερβίρετε ζεστό, γαρνιρισμένο με λίγο ακόμα τυρί Παρμεζάνα και φρέσκα βότανα, όπως δυόσμο ή βασιλικό.