Όπως αναφέραμε, το αλμυρό μπουγουρντί είναι ένα φαγητό που μπορεί να παρασκευαστεί με διαφορετικά αλμυρά συστατικά όπως τυριά, λαχανικά, κρέας και θαλασσινά. Η συνταγή μπορεί να προσαρμοστεί στις προτιμήσεις του καθενός, με διαφορετικά συστατικά και μπαχαρικά.
Συστατικά
- 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
- 1 σκελίδα σκόρδο , λιωμένη
- 200 γρ φέτα μπλοκ
- 1 μεγάλο ήπιο πράσινο τσίλι , ή 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε φέτες
- 1 κουταλάκι χοντροκομμένα φύλλα ρίγανης
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- ζεσταμένα ψωμιά πίτα ή ψωμί κετο για σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Κόβουμε 1 ντομάτα στη μέση, μετά κόβουμε δύο φέτες από το κέντρο και αφήνουμε στην άκρη.
- Αφαιρέστε τους σπόρους από την υπόλοιπη ντομάτα, στη συνέχεια τρίψτε τη σάρκα, πετάγοντας τη φλούδα.
- Ξεσποριάστε και τρίψτε τις υπόλοιπες ντομάτες με τον ίδιο τρόπο και στη συνέχεια ανακατέψτε την τριμμένη σάρκα με το σκόρδο.
- Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το κουτάλι σε ένα ταψί 16 εκ.Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200C/180C βεντιλατέρ/γκάζι
- Φωλιάζουμε τη φέτα μέσα στις σκορδάτες ντομάτες και στη συνέχεια ρίχνουμε τις ντομάτες σε φέτες, το τσίλι, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο και μια πρέζα θαλασσινό αλάτι.
- Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για 15 λεπτά, στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
- Σερβίρετε ζεστό με πίττα ή κετοψωμάκια στο πλάι για βουρκωμένο.