Ο μουσακάς είναι ένα παραδοσιακό φαγητό από τη Μεσογείο, που συνήθως αποτελείται από αρωματικά λαχανικά και κιμά.
Υλικά:
- 2 μεγάλες μελιτζάνες
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 500 γρ. κιμά βοδινού
- 4 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 1/2 φλιτζάνι κρασί
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. πιπέρι
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι ξερό κρασί
- 1/2 κιλό φέτα
- 2 αυγά
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
Εκτέλεση:
- Κόψτε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες και αλατίστε τις. Αφήστε τις να απορροφήσουν το αλάτι για περίπου 30 λεπτά.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τηγανίστε μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέστε τον κιμά και τηγανίστε μέχρι να πάρει χρυσό καφέ χρώμα.
- Προσθέστε τις ντομάτες, το κρασί, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη.
- Ανακατέψτε καλά και αφήστε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το υγρό και να πυκνώσει η σάλτσα.
- Απομακρύνετε από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα να κρυώσει.
- Ξεπλύνετε τις μελιτζάνες και στεγνώστε τις με ένα πανί.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τηγανίστε τις φέτες μελιτζάνας μέχρι να πάρουν χρυσό καφέ χρώμα. Αφαιρέστε τις από την κατσαρόλα και τις αφήνετε στην άκρη.
- Χτυπήστε τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέστε το μοσχοκάρυδο και το ξερό κρασί. Ανακατέψτε καλά.
- Σε μια λαμαρίνα ή σε ένα βαθύ ταψί που αντέχει στη θερμοκρασία, βάλτε μια στρώση από τις φέτες μελιτζάνας. Πάνω στη στρώση με τις μελιτζάνες, προσθέστε μια στρώση από το μείγμα με τον κιμά και καλύψτε με μια στρώση από τις φέτες μελιτζάνας.
- Συνεχίστε αυτήν τη διαδικασία, μεταξύ των στρωμάτων προσθέτοντας και φέτα τυρί
- Αφού έχετε τελειώσει με όλα τα στρώματα, ρίξτε το μείγμα με τα αυγά, το κρασί και το μοσχοκάρυδο στο πάνω στρώμα του μουσακά.
- Χτυπήστε απαλά το ταψί, ώστε το μείγμα με τα αυγά να διανεμηθεί σε όλο το ταψί.
- Βάλτε το ταψί στο προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και ψήστε για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσό χρώμα στην κορυφή και τα λαχανικά και ο κιμάς να είναι πλήρως ψημένα.
- Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε τον μουσακά να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά πριν το κόψετε και το σερβίρετε.