Μουσακάς

admin
4 Λεπτά
4 Λεπτά
Μουσακάς

Συστατικά

  • 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • μέτριες μελιτζάνες, κομμένες σε ροδέλες 5 χιλιοστών
  • 800 γρ αρνίσιο κιμά
  • κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • λιπαρές σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας ξερή ρίγανη
  • 2 κσ αλεσμένη κανέλα
  • φύλλα δάφνης
  • 200 ml κόκκινο κρασί
  • 400 γρ ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • ½ κουταλιά της σούπας ανοιχτή καστανή μαλακή ζάχαρη
  • 550 γρ πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε στρογγυλά 5mm

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ

  • 40 γρ ανάλατο βούτυρο
  • 40 γρ αλεύρι απλό
  • 450 ml πλήρες γάλα
  • 40 γρ παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη
  • ολόκληρο μοσχοκάρυδο, για τρίψιμο
  • 1 μεγάλο αυγό συν 1 κρόκο, ελαφρά χτυπημένο

Εκτέλεση

 

  1. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  2. Ρίξτε 4 κουταλιές της σούπας λάδι πάνω από τις φέτες μελιτζάνας και τηγανίστε τις σε πολλές παρτίδες για 5-7 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να αρχίσουν να μαλακώνουν.
  3. Αν φαίνονται λίγο στεγνά κατά το μαγείρεμα, προσθέστε λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Αφήνουμε στην άκρη σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας.
  4. Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  5.  Προσθέστε τον κιμά και τηγανίστε για 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσει, ανακατεύοντας τακτικά και να σπάσει με μια ξύλινη κουτάλα.
  6. Βάλτε το σε ένα μπολ και αφήστε το στην άκρη.
  7.  Προσθέστε το υπόλοιπο λάδι στην κατσαρόλα.
  8. Ρίξτε το κρεμμύδι μαζί με μια πρέζα αλάτι και τηγανίστε απαλά για 10-12 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει και να γίνει ημιδιαφανές.
  9.  Προσθέστε το σκόρδο, τη ρίγανη, την κανέλα, το τσίλι και το μαγείρεμα για ένα ακόμη λεπτό.
  10.  Επιστρέψτε το αρνί στο τηγάνι και ρίξτε το κόκκινο κρασί, βάλτε το σε μια φούσκα και μειώστε το κρασί στο μισό.
  11.  Ανακατέψτε τις ντομάτες, το πουρέ ντομάτας και την καστανή ζάχαρη, μαζί με 200 ml νερό.
  12. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε απαλά, ακάλυπτα, για 20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  13. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200C/180 ανεμιστήρα/αέριο .
  14. Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι με ελαφρά αλατισμένο νερό να βράσει.
  15. Προσθέστε τις φέτες πατάτας και μαγειρέψτε για 6 λεπτά, στραγγίστε το σε ένα σουρωτήρι και αφήστε το να στεγνώσει στον ατμό για 10 λεπτά.
  16. Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε το αλεύρι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτό.
  17. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  18. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει, μαγειρεύοντας για 3 λεπτά.
  19. Αποσύρουμε από τη φωτιά και χτυπάμε με σύρμα την παρμεζάνα, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και λίγο καρύκευμα και τέλος ολόκληρο το αυγό καθώς και τον κρόκο.
  20. Πάρτε ένα μεγάλο ορθογώνιο πυρίμαχο σκεύος.
  21. Ρίξτε το ένα τρίτο του κρέατος στο ταψί και απλώστε ομοιόμορφα, ακολουθήστε τη μισή μελιτζάνα και τη μισή πατάτα, μετά το υπόλοιπο κρέας και άλλη μια στρώση μελιτζάνες, ακολουθούμενη από πατάτες.
  22. Ολοκληρώστε με τη μπεσαμέλ, λειάνοντας την από πάνω με ένα μαχαίρι παλέτας.
  23. Βάλτε το στο κέντρο του φούρνου και ψήστε για 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
  24. Αν ροδίσει πολύ κατά το μαγείρεμα, σκεπάζουμε το σκεύος.
  25. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να κρυώσει πριν σερβίρουμε.

Μοιραστείτε το: