Η ανάποδη μηλόπιτα είναι μια νόστιμη παραλλαγή της παραδοσιακής μηλόπιτας, χρησιμοποιώντας καστανή ζάχαρη και βούτυρο γάλακτος για να δημιουργήσει ένα υπέροχο crumble topping. Αν θέλετε να δημιουργήσετε αυτήν τη νόστιμη ανάποδη μηλόπιτα γεμάτη με κρέμα μήλου, θα χρειαστεί να ακολουθήσετε αυτήν τη συνταγή και να χρησιμοποιήσετε το μίξερ χειρός σας. Αυτή η συνταγή θα μπορούσε να είναι αποτελεί πρωινό σε ειδική διατροφή για όλο τον χρόνο. Ετοιμαστείτε να απολαύσετε μια λαχταριστή μηλόπιτα που θα σας κάνει να νιώσετε σαν να βρίσκεστε στην καρδιά του φθινοπώρου!
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 2 φύλλα ζύμης για πίτα
- 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 1/2 κ.φ. μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1/2 φλ. βούτυρο γάλακτος, κρύο
- 3-4 κ.σ. κρύο νερό
Για τη γέμιση:
- 6 μήλα, κομμένα σε κομματάκια
- 1/2 φλ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
Για το crumble topping:
- 1 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει
- 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1/4 φλ. κρύα βούτυρο γάλακτος, κομμένο σε κομματάκια
- Άχνη ζάχαρη (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και απλώνουμε ένα φύλλο ζύμης σε ένα ταψί διαμέτρου περίπου 23 εκατοστών.
- Σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε τα κομμένα μήλα, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τα 2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος και βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
- Ανακατεύουμε περιοδικά και μαγειρεύουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και να δημιουργήσουν μια κρέμα. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο.
- Για το crumble topping, ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη, το αλάτι και το κρύο βούτυρο μέχρι να δημιουργηθούν μικρά κομματάκια.
- Προσθέτουμε άχνη ζάχαρη αν θέλουμε.
- Απλώνουμε τη γέμιση μήλου πάνω από το πρώτο φύλλο ζύμης στο ταψί και πασπαλίζουμε πάνω το crumble topping.
- Βάζουμε το δεύτερο φύλλο ζύμης από πάνω, αφήνοντας τις άκρες ελεύθερες, και αναποδογυρίζουμε τις άκρες για να σφραγίσουμε τη μηλόπιτα.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αυγό και το γάλα και απλώνουμε το μείγμα στο επάνω μέρος της ζύμης, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
- Ψήνουμε τη μηλόπιτα στο προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να γίνει η ζύμη χρυσαφί και το crumble topping να είναι τραγανό.
- Αφήνουμε τη μηλόπιτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Αν θέλουμε, μπορούμε να πασπαλίσουμε λίγη ζάχαρη άχνη πάνω από τη μηλόπιτα πριν τη σερβίρουμε.
Η ανάποδη μηλόπιτα είναι έτοιμη! Έχει τη γεύση της παραδοσιακής μηλόπιτας, αλλά με ένα διαφορετικό twist από το crumble topping. Είναι ιδανική για κυρίως πιάτο σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αλλά επίσης και ως εύκολο κέικ για οποιαδήποτε περίσταση. Απολαύστε τη σερβίροντάς τη συνδυαστικά με γλυκά κουταλιού. Καλή όρεξη!