Η μελιτζανοσαλάτα είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που συνήθως σερβίρεται ως μεζές στα τραπέζια μαζι με τους μεζέδες. Είναι επίσης μια υγιεινή και νόστιμη επιλογή για μια σαλάτα.
Υλικά:
- 2 μεγάλες μελιτζάνες
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 μεγάλη ντομάτα, ψιλοκομμένη
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
- 1 κουταλιά του γλυκού καπνιστή πάπρικα
- αλάτι και πιπέρι
- φρέσκοι χυμοί λεμονιού
- λίγα φύλλα μαϊντανού για διακόσμηση
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
- Πλύνετε καλά τις μελιτζάνες, αφαιρέστε τα κοντά και σκληρά άκρα τους και κόψτε τις σε φέτες.
- Βάλτε τις φέτες μελιτζάνας σε ένα ταψί, αλατοπιπερώστε τις καλά και ρίξτε το ελαιόλαδο πάνω τους.
- Ψήστε τις μελιτζάνες στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να γίνουν χρυσαφί και να μαλακώσουν.
- Αφαιρέστε τις μελιτζάνες από το φούρνο και αφήστε τις να κρυώσουν για λίγο.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη ντομάτα μαζί.
- Προσθέστε τις ψημένες μελιτζάνες στο μπολ και ανακατέψτε καλά με μια κουτάλα.
- Προσθέστε την πάπρικα, το ξύδι και αλατοπιπερώστε τη σαλάτα κατάλληλα.
- Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά μαζί και προσθέστε λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού για να δώσετε μια απαλή οξύ γεύση.
- Αφήστε τη μελιτζανοσαλάτα στο ψυγείο για λίγη ώρα για να κρυώσει.
- Για το σερβίρισμα, πασπαλίστε την σαλάτα με λίγο ελαιόλαδο και διακοσμήστε την με λίγα φύλλα μαϊντανού.