Mαντλέν μαύρης σοκολάτας

admin
3 Λεπτά
3 Λεπτά

Συστατικά

  • 100 γρ ανάλατο βούτυρο, συν επιπλέον για το άλειμμα
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 100 γρ χρυσή άχνη ζάχαρη
  • ξύσμα 2 πορτοκάλια συν χυμό από 1/2 (περίπου 2 κ.σ.)
  • 100 γρ αλεύρι απλό, συν επιπλέον για το ξεσκόνισμα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 140 γρ μαύρη σοκολάτα (60-70% στερεά κακάο), ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

  1. Βάλτε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να αφρίσει και να πάρει ένα καφετί χρώμα – προσέξτε το τηγάνι προσεκτικά, καθώς το βούτυρο μπορεί να καεί γρήγορα.
  2. Αδειάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  3. Χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το ξύσμα σε ένα μεγάλο μπολ με ηλεκτρικό σύρμα χειρός για περίπου 5 λεπτά μέχρι να πήξουν και να ασπρίσουν.
  4. Προσθέστε το χυμό και ανακατέψτε να ενωθούν. Ανακατεύουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ μαζί, μετά κοσκινίζουμε πάνω από το μείγμα της ζύμης, ένα τρίτο κάθε φορά και διπλώνουμε.
  5. Προσθέστε μια μεγάλη κουταλιά από το κουρκούτι στο βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί και να ομογενοποιηθεί.
  6. Ρίξτε το στο κουρκούτι και διπλώστε απαλά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως. Πιέστε ένα φύλλο μεμβράνης στην επιφάνεια του μείγματος και αφήστε το να κρυώσει όλη τη νύχτα.
  7. Περίπου 30 λεπτά πριν θελήσετε να ψήσετε τις μαντλέν, αλείψτε μια φόρμα μαντλέν 12 οπών με λίγο επιπλέον βούτυρο και πασπαλίστε με λίγο αλεύρι.
  8. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200C/180C βεντιλατέρ/γκάζι 6 και βάζουμε το ταψί στην κατάψυξη να κρυώσει για 30 λεπτά.
  9. Βγάζετε το κουρκούτι από το ψυγείο και προσθέτετε περίπου 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας σε κάθε τρύπα μαντλέν – προσέχετε να μην το γεμίσετε υπερβολικά γιατί θα ψηθούν πάνω από την άκρη και δεν θα σχηματίσουν τη χαρακτηριστική καμπούρα.
  10. Ανάλογα με το μέγεθος της φόρμας σας, θα σας μείνει λίγη ζύμη – είτε ψήστε σε παρτίδες είτε ξαναβάλτε την υπόλοιπη στο ψυγείο και ψήστε μέσα σε τρεις ημέρες.
  11. Ψήνουμε στο φούρνο για 10-12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν γύρω από τις άκρες. Απλώστε αμέσως τις μαντλέν σε μια σχάρα και αφήστε τις να κρυώσουν εντελώς. Βάλτε τη σοκολάτα σε ένα μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων και ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία σε 30 δευτερόλεπτα μέχρι να λιώσει περίπου τα τρία τέταρτα της σοκολάτας.
  12. Βγάζουμε από το φούρνο μικροκυμάτων και ανακατεύουμε δυνατά μέχρι να λιώσει η υπόλοιπη σοκολάτα (αυτή είναι μια απλή μέθοδος σκληρύνσεως και απλώς διασφαλίζει ότι η σοκολάτα θα πήξει σωστά σε θερμοκρασία δωματίου). Βουτήξτε κάθε μαντλέν μέχρι τη μέση στη λιωμένη σοκολάτα, αφήνοντας την περίσσεια να στάξει και μετά τοποθετήστε το σε ένα φύλλο λαδόκολλας.

Μοιραστείτε το: