Τα μακαρόνια με σάλτσα πουτανέσκα είναι ένα κλασικό, απλό αλλά εξαιρετικά γευστικό πιάτο της ιταλικής κουζίνας. Η σάλτσα πουτανέσκα είναι μια ελαφρώς πικάντικη και γεμάτη γεύση σάλτσα με βάση τις ντομάτες και το κρεμμύδι. Συνήθως συνοδεύει μακαρόνια, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα πιάτα όπως πίτσες και λαχανικά.
Υλικά:
- 500γρ. μακαρόνια
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
- 1 κ.σ. καυτερή πιπεριά ή καυτερή σάλτσα (προαιρετικά)
- 1 κ.σ. ξηρό βασιλικό
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. πιπέρι
- 800γρ. ντομάτες κονκασέ, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
- 1/4 φλ. κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Βράστε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίξτε και αφήστε στην άκρη.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέστε την πάπρικα και την καυτερή πιπεριά (αν χρησιμοποιείτε), το ξηρό βασιλικό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε καλά.
- Προσθέστε τις ντομάτες κονκασέ και ανακατέψτε καλά. Αν η σάλτσα φαίνεται πολύ πηχτή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό. Βράστε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να πυκνώσει και να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα. Αν θέλετε, προσθέστε το κόκκινο κρασί και ανακατέψτε καλά.
- Αφαιρέστε τη σάλτσα από τη φωτιά και περιμένετε να κρυώσει λίγο.
- Σερβίρετε τα μακαρόνια στο πιάτο και πάνω από αυτά προσθέστε τη σάλτσα πουτανέσκα. Καλύψτε με λίγο τυρί παρμεζάνα ή φέτα (προαιρετικά) και σερβίρετε αμέσως.