Αυτό το πιάτο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά φαγητά στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πλούσιο και θρεπτικό φαγητό που συνήθως σερβίρεται ζεστό, στους κρύους μήνες του χειμώνα.
Υλικά:
- 500 γρ. λουκάνικα (π.χ. κρητικά, πρασινά, κ.λπ.)
- 500 γρ. φασόλια κοκκινιστά (προτιμήστε φασόλια που έχουν μαλακώσει προηγουμένως σε νερό ή σε θαλασσινό νερό, για να μειωθεί η χρόνος μαγειρέματος)
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 μεγάλη ντομάτα, ψιλοκομμένη
- 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
- 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο κατσαρολάκι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτετε τα λουκάνικα και σοτάρετε μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα στο εξωτερικό τους.
- Προσθέτετε τη ντομάτα και το τοματοπελτέ και ανακατεύετε καλά.
- Προσθέτετε τα φασόλια, το κονιάκ και ανακατεύετε καλά τα υλικά.
- Προσθέστε αρκετό νερό ώστε να καλύπτεται το περιεχόμενο και αφήστε να βράσει μέχρι να μαγειρευτούν τα φασόλια (περίπου 30-40 λεπτά, ανάλογα με τη σκληρότητα των φασολιών).
- Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά.
- Σε ένα ποτήρι, ανακατέψτε το κονιάκ με λίγο νερό και προσθέστε το στο στιφάδο. Ανακατέψτε καλά.
- Προσθέστε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση, σερβίρετε ζεστό με ψωμί.