Κλασικό Σπιτικό Παστίτσιο

admin
3 Λεπτά
3 Λεπτά

Αυτή η συνταγή για σπιτικό παστίτσιο είναι μια κλασική και αγαπημένη συνταγή στην Ιταλία και όχι μόνο. Η σάλτσα με κιμά, ντομάτες και κανέλα προσθέτει μια ελαφριά και αρωματική γεύση, ενώ το αυγό και το τυρί Parmesan προσθέτουν μια κρεμώδη και πλούσια υφή.

Υλικά:

  • 500 γρ. μακαρόνια
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαριού
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. αποξηραμένο ορίγανο
  • 2 κ.σ. σκόνη κανέλας
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 800 γρ. χοντροκομμένες ντομάτες (από φρέσκες ή κονσέρβα)
  • 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
  • 1 φλ. ζωμό κοτόπουλου
  • 2 αυγά
  • 100 γρ. τυρί Parmesan, τριμμένο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1/2 φλ. γάλα
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Βράστε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίστε τα καλά και αφήστε τα στην άκρη.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 1-2 λεπτά.
  3. Προσθέστε τον κιμά στην κατσαρόλα και σοτάρετε μέχρι να διαλυθεί και να πάρει χρυσαφί χρώμα, περίπου 8-10 λεπτά.
  4. Προσθέστε το αλάτι, το μαύρο πιπέρι, το κόλιανδρο, το ορίγανο, τη σκόνη κανέλας και τη ζάχαρη στον κιμά και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε τις χοντροκομμένες ντομάτες, το κρασί και το ζωμό κοτόπουλου. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το παστίτσιο να βράσει για 30-40 λεπτά, έως ότου η σάλτσα να μειωθεί και ο κιμάς να είναι πλήρως μαγειρεμένος.
  5. Στο τέλος , ανακατέψτε τα αυγά και το τυρί Parmesan σε ένα μπολ. Προσθέστε το βούτυρο στο μπολ και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το μείγμα του αυγού στο παστίτσιο και ανακατέψτε καλά.
  6. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  7. Στρώστε τα μακαρόνια σε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος και ρίξτε τη σάλτσα με τον κιμά επάνω από τα μακαρόνια. Ανακατέψτε καλά, ώστε τα μακαρόνια να καλυφθούν με τη σάλτσα.
  8. Ψήστε το παστίτσιο στο φούρνο για 25-30 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει στην κορυφή.
  9. Αφαιρέστε το παστίτσιο από το φούρνο και αφήστε το να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Σερβίρετε ζεστό, κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια, και στολισμένο με λίγο τριμμένο τυρί Parmesan και φρέσκα φύλλα βασιλικού.
Μοιραστείτε το: