Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για ένα εύκολο και νόστιμο γεύμα για οικογένειες και φίλους. Η σάλτσα του κιμά και της ντομάτας είναι πλούσια και αρωματική και το τριμμένο τυρί πάνω στην κορυφή προσθέτει μια υπέροχη γευστική νότα.
Υλικά:
- 500 γρ. λαζάνια
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. νερό
- 1 κ.γ. ξερό θυμάρι
- 1 κ.γ. ξερό άνηθο
- 1 κ.γ. ξερό δενδρολίβανο
- αλάτι και πιπέρι
- 500 γρ. ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. πάστα ντομάτας
- 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
- 1/2 φλ. νερό
- 2 φλ. τριμμένο τυρί mozzarella
- 1/2 φλ. τριμμένο τυρί Parmesan
Εκτέλεση:
- Βράστε τα λαζάνια σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίστε τα καλά και αφήστε τα στην άκρη.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 3-4 λεπτά.
- Προσθέστε τον κιμά στην κατσαρόλα και ψήστε τον μέχρι να καταναλωθεί το υγρό. Προσθέστε το νερό, το θυμάρι, τον άνηθο, το δενδρολίβανο, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε καλά.
- Προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, την πάστα ντομάτας και το κόκκινο κρασί στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά. Μειώστε τη φωτιά και αφήστε να βράσει για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία σάλτσα.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Στον πάτο ενός μεγάλου ταψιού, βάλτε μια λεπτή στρώση από τη σάλτσα και στη συνέχεια, βάλτε μια στρώση από τα λαζάνια. Προσθέστε πάνω από τα λαζάνια μια στρώση από τον κιμά και από πάνω του προσθέστε μια στρώση από το τριμμένο τυρί mozzarella και Parmesan.
- Συνεχίστε τις στρώσεις λαζανιών, κιμά, τυρί και σάλτσα, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Σιγουρευτείτε ότι θα τελειώσετε με μια στρώση από τυρί.
- Ψήστε τα λαζάνια στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν και να φουσκώσουν τα λαζάνια και να λιώσει το τυρί.
- Βγάλτε τα λαζάνια από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν για μερικά λεπτά πριν τα κόψετε και τα σερβίρετε.