Τα μακαρόνια στο φούρνο είναι ένα πιάτο που αποτελεί μια νόστιμη εναλλακτική στα κλασικά μακαρόνια με σάλτσα. Αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για μια οικογενειακή συγκέντρωση ή ενα δείπνο με φίλους, ενώ μπορεί να αποτελέσει και μια υπέροχη επιλογή για το φαγητό της εβδομάδας.
Υλικά:
- 500γρ. μακαρόνια (κονσερβοποιημένα ή φρέσκα)
- 500γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή χοιρινός
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 800γρ. σάλτσα ντομάτας
- 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
- 2 κ.σ. ξηρό θυμάρι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- αλάτι και πιπέρι, όσο χρειάζεται
- 200γρ. τυρί γκούντα, τριμμένο
Εκτέλεση:
- Βράστε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίξτε και αφήστε στην άκρη.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέστε τον κιμά και σοτάρετε. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το κόκκινο κρασί, το θυμάρι και τη ζάχαρη και ανακατέψτε ξανά. Αλατοπιπερώστε κατά βούληση.
- Στρώστε τα μακαρόνια σε ταψάκι. Πάνω από τα μακαρόνια, ρίξτε την σάλτσα κιμά και ανακατέψτε για να καλύψετε όλα τα μακαρόνια.
- Στρώστε το τυρί γκούντα πάνω από τη σάλτσα και τα μακαρόνια.
- Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει το τυρί και να ζεσταθούν πλήρως τα μακαρόνια. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία ψησίματος με αντιστάσεις από πάνω για να ψήσετε γρηγορότερα το τυρί στο επάνω κάλυμμα.
- Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν λίγο πριν τα σερβίρετε.