Τα Μακαρόνια Πομοντόρο είναι μια από τις κλασικές συνταγές μακαρονιών που προέρχονται από την Ιταλία. Η συνταγή αυτή αποτελείται από απλά αλλά νόστιμα υλικά όπως ντομάτες, σκόρδο και βασιλικό, που συνδυάζονται με τα μακαρόνια. Η λέξη “πομοντόρο” προέρχεται από το ιταλικό “pomodoro”, που σημαίνει ντομάτα, και αναφέρεται στην κύρια σάλτσα της συνταγής.
Υλικά:
- 453 γρ. μακαρόνια
- 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μικρό κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 4 μέτριες ντομάτες, ψιλοκομμένες (περίπου 4 φλιτζάνια)
- Αλάτι kosher
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Πιπεριά Κόκκινη σε νιφάδες
- 2 κ.σ. βασιλικό σε λεπτές φέτες (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, βράζουμε τα ζυμαρικά μέχρι να γίνουν al dente σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Κρατήστε ½ φλιτζάνι νερό από τα μακαρόνια πριν τα στραγγίσετε.
- Σε μια άλλη μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι. Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει, περίπου 6 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να μυρίσει, 1 λεπτό ακόμα.
- Προσθέστε τις ντομάτες και μαγειρέψτε μέχρι να βγουν τα υγρά. Καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα με νιφάδες κόκκινης πιπεριάς. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Ανακατεύουμε με βασιλικό.
- Προσθέστε τα μακαρόνια και ¼ φλιτζάνι απο το νερό που κρατήσατε. Αναμείξτε για να ενώσετε τα συστατικά. Προσθέστε περισσότερο νερό για να ενωθεί η σάλτσα.
- Σερβίρουμε με παρμεζάνα και περισσότερο βασιλικό.