Η καρυδόπιτα είναι μια νόστιμη και αρωματική πίτα με γεύση καρύδας. Είναι μια παραδοσιακή συνταγή που μπορεί να φτιαχτεί εύκολα στο σπίτι με απλά υλικά.
Υλικά:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1 αυγό
- 1 κ.σ. κρασί
- 1 κ.σ. μαύρh καρυδόψιχα
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.σ. κονιάκ
- 200 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
- 1/2 φλ. μέλι
- Ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με την καρυδόψιχα, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
- Σε ένα διαφορετικό μπολ χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει αφράτο.
- Προσθέστε στο μπολ με το βούτυρο το αυγό, το κρασί, το κονιάκ και το μέλι και ανακατέψτε καλά.
- Προσθέστε το μείγμα του αλευριού στο μπολ με τα υγρά και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές ζυμάρι.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και ετοιμάστε ένα ταψί με λαδόκολλα.
- Προσθέστε τα ψιλοκομμένα καρύδια στο ζυμάρι και ανακατέψτε καλά.
- Λαδώστε ένα ταψί και απλώστε το μείγμα της καρυδόπιτας σε αυτό.
- Ψήστε την καρυδόπιτα στο προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να πάρει μια ωραία χρυσαφί απόχρωση στην επιφάνεια.
- Αφήστε την καρυδόπιτα να κρυώσει για λίγο πριν την κόψετε σε κομμάτια και σερβίρετε.