Το κανταΐφι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό με λεπτό φύλλο κρούστας και γέμιση από αποξηραμένα φυστίκια και σιρόπι.
Υλικά:
- 1 πακέτο φύλλο κανταΐφι (περίπου 450 γραμμάρια)
- 300 γραμμάρια αποξηραμένα φυστίκια, ψιλοκομμένα
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. κανέλα
- 1 φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο
- 1/2 φλιτζάνι μέλι
- 1 κ.σ. ροδόσταγμα
- Παραδοσιακός σιρόπι ή βανίλια ή κανέλα για το σιρόπι
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα αποξηραμένα φυστίκια, τη ζάχαρη και την κανέλα μαζί. Αφήστε τα στην άκρη.
- Λιώστε το βούτυρο και αφήστε το να κρυώσει για λίγο. Προσθέστε το μέλι και το ροδόσταγμα στο βούτυρο και ανακατέψτε καλά.
- Βάλτε το φύλλο κανταΐφι σε ένα μπολ και καταχωρίστε το για 30 λεπτά περίπου.
- Βάλτε λίγο από το μείγμα των φυστικιών στο κάτω μέρος του φύλλου κανταΐφι και διπλώστε το φύλλο πάνω από το μείγμα, σφίγγοντας το ελαφρά.
- Συνεχίστε να διπλώνετε το φύλλο κανταΐφι με το μείγμα των φυστικιών μέχρι να τελειώσετε όλο το μείγμα.
- Βάλτε το κανταΐφι σε μια λαδόκολλα και ψήστε στο προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να γίνει χρυσαφί και τραγανό.
- Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράστε το σιρόπι μέχρι να πυκνώσει λίγο, περίπου 5 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει λίγο.
- Βγάλτε το κανταΐφι από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Απλώστε το σιρόπι πάνω στο κανταΐφι.
- Αφήστε το κανταΐφι να κρυώσει εντελώς και σερβίρετε.