Τα καλαμαράκια τηγανητά είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στην Ελλάδα και συνήθως σερβίρονται ως μεζές.
Υλικά:
- 1/2 κιλό καλαμαράκια, καθαρισμένα και χωρίς τα κεφαλάκια
- 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. πάπρικα
- αλάτι και πιπέρι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- φρέσκοι λεμονοστιφτημένοι για ναρίσματα
Εκτέλεση:
- Ξεπλύνετε καλά τα καλαμαράκια και αφαιρέστε τα κεφαλάκια. Κόψτε τα καλαμαράκια σε κομμάτια μεγέθους δύο δαχτύλων.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέστε τα κομμάτια καλαμαριού στο μείγμα αλεύρι-πάπρικα και ανακατέψτε καλά, ώστε τα καλαμαράκια να καλυφθούν με το μείγμα.
- Σε μια κατσαρόλα, βάλτε το ελαιόλαδο και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά.
- Όταν το ελαιόλαδο είναι ζεστό, προσθέστε τα κομμάτια καλαμαριού στην κατσαρόλα και ψήστε τα για περίπου 2-3 λεπτά ανά πλευρά, μέχρι να γίνουν χρυσόκαφτα και τραγανά. Μην υπερψήσετε τα καλαμαράκια, καθώς θα γίνουν ξηρά και θα χάσουν τη ζουμερότητά τους.
- Αφαιρέστε τα καλαμαράκια από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και αφήστε τα να στραγγίσουν σε μια χαρτοπετσέτα.
- Σερβίρετε τα τηγανητά καλαμαράκια σε ένα πιάτο και πασπαλίστε με λίγο ακόμα αλάτι και πιπέρι. Συνοδεύστε τα με φρέσκο λεμόνι.