Οι γύροι κοτόπουλο είναι ένα δημοφιλές φαγητό που κερδίζει καθημερινά φανατικούς θαυμαστές. Σε αυτή τη συνταγή, το κοτόπουλο μαρινάρεται σε μία απολαυστική μείξη από μπαχαρικά και σερβίρεται σε ζεστό πίτα ψωμί, μαζί με φρέσκα λαχανικά και νόστιμη σάλτσα τζατζίκι.
Συστατικά
- 12 μπούτια κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και πέτσα
Μαρινάδα γύρος κοτόπουλου
- 500 γρ ελληνικό γιαούρτι
- 2 λεμόνια, χυμό, ½ λεμόνι με ξύσμα
- 100 ml ελαιόλαδο
- 4 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοτριμμένες ή θρυμματισμένες
- 1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο κόλιανδρο
- 1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο κύμινο
- 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα γλυκιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή
- 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ξερό
- 1 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
- 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
Για να εξυπηρετήσει
- 2 κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα στη μέση και ψιλοκομμένα
- 4 ντομάτες (δαμάσκηνο καλά) κομμένες στη μέση και κομμένες σε φέτες
Εκτέλεση
- Αρχικά, χτυπήστε όλα τα υλικά της μαρινάδας μαζί με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ ή, ακόμα καλύτερα, ένα μεγάλο πλαστικό δοχείο που έχει καπάκι.
- Ανοίξτε κάθε μπούτι κοτόπουλου, καλύψτε με ένα κομμάτι λαδόκολλας και ισιώστε το με το χέρι σας, στη συνέχεια αφαιρέστε το χαρτί και κόψτε το μπούτι στη μέση.
- Ρίξτε στη μαρινάδα και ανακατέψτε ώστε να καλυφθεί εντελώς.
- Καλύψτε, κρυώστε και μαρινάρετε για τουλάχιστον 1 ώρα ή έως και 24 ώρες – όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο.
- Περάστε όλο το κοτόπουλο σε δύο σουβλάκια, έτσι ώστε και τα δύο σουβλάκια να περάσουν από κάθε κομμάτι κρέατος, σφίγγοντας σφιχτά καθώς πηγαίνετε για να φτιάξετε ένα συμπαγές κεμπάπ δείτε άκρη.
- Ανάψτε ένα μπάρμπεκιου με καπάκι και αφήστε τις φλόγες να σβήσουν.
- Μόλις τα κάρβουνα γίνουν στάχτη, στοιβάστε τα στη μία πλευρά με ένα μόνο στρώμα κάρβουνων διάσπαρτα στην άλλη πλευρά.
- Τοποθετήστε το κεμπάπ κοτόπουλου στο πλάι του μπάρμπεκιου με λίγα μόνο κάρβουνα από κάτω. Αφήστε το καπάκι και μαγειρέψτε για 45 λεπτά, γυρίζοντας κάθε 15 λεπτά.
- Για να τελειώσετε, σηκώστε το καπάκι και κυλήστε το κεμπάπ στην πιο καυτή πλευρά για να απανθρακωθεί το κρέας, γυρίζοντάς το κάθε λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά και να ψηθεί.
- Ξεχωρίστε τα κομμάτια κοτόπουλου στο κέντρο για να ελέγξετε ότι έχουν ψηθεί ή χρησιμοποιήστε ένα ψηφιακό θερμόμετρο μαγειρέματος– θα πρέπει να δείχνει 70 C ή περισσότερο.
- Αφήνετε να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά όσο μαγειρεύετε τις πίττες δείτε συνταγή, απέναντι.
- Φέρνουμε το κεμπάπ στο τραπέζι και χαράζουμε σε λεπτές φέτες με ένα οδοντωτό μαχαίρι.
- Στοιβάζετε το σκαλισμένο κρέας στις ζεστές πίττες , μετά τα κόκκινα κρεμμύδια και τις ντομάτες σε φέτες, τα πατατάκια και το τζατζίκι