Το γλυκό σύκο είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνεται από φρέσκα σύκα, ζάχαρη και μερικά ακόμη απλά υλικά. Είναι ένα γλυκό το οποίο σερβίρεται στο τέλος ενός γεύματος ή στο κέντρο του τραπεζιού σε ένα γιορτινό γεύμα.
Υλικά:
- 500 γρ. φρέσκα σύκα, καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα
- 1 φλ. νερό
- 1/2 φλ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. βανίλια
Εκτέλεση:
- Βάλτε τα σύκα, το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού, την κανέλα και τη βανίλια σε μια κατσαρόλα.
- Βράστε το μίγμα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύτε περιοδικά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Αφήστε το μείγμα να βράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα σύκα και να δημιουργηθεί μια σιροπιαστή κρέμα.
- Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το γλυκό σύκο να κρυώσει στην κατσαρόλα για 5-10 λεπτά.
- Σερβίρετε το γλυκό σύκο σε μια σαβουάρ, πασπαλίζοντας πάνω του λίγη κανέλα και σερβίροντας το με σαντιγί ή παγωτό βανίλια.