Συστατικά
- 400 γρ αποξηραμένα φασόλια βουτύρου
- 3 κουταλιές της σούπας ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συν περισσότερο για το σερβίρισμα
- 1 ισπανικό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
- 800 γρ ντομάτες ώριμες, χωρίς φλούδες, χοντροκομμένες
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή
- πρέζα αλεσμένη κανέλα
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο πλατύφυλλο μαϊντανό, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε τα φασόλια όλη τη νύχτα σε άφθονο νερό.
- Στραγγίστε, ξεπλύνετε και στη συνέχεια τοποθετήστε το σε ταψί καλυμμένο με νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και στη συνέχεια σιγοβράζουμε για περίπου 50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς αλλά όχι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και μετά αφήνουμε στην άκρη.
- Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180°C .
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο και μετά ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην ροδίσουν.
- Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας, μαγειρέψτε για ακόμη ένα λεπτό, προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και στη συνέχεια σιγοβράστε για 2-3 λεπτά. Αλατοπιπερώστε γενναιόδωρα και στη συνέχεια ανακατέψτε τα φασόλια.
- Βάλτε σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος και στη συνέχεια ψήστε για περίπου 1 ώρα, ακάλυπτα και χωρίς να ανακατέψετε, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. Τα φασόλια θα απορροφήσουν όλες τις υπέροχες γεύσεις και η σάλτσα θα πήξει.
- Αφήνουμε να κρυώσει και μετά πασπαλίζουμε με μαϊντανό και περιχύνουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο για να σερβίρουμε.