Το αρνίσιο κεφαλάκι είναι ένα παραδοσιακό και αγαπημένο πιάτο της κυπριακής κουζίνας. Πρόκειται για ένα ζουμερό και αρωματικό φαγητό που ψήνεται σε ένα μείγμα από λάδι, κόκκινο κρασί και διάφορα μυρωδικά.
Υλικά:
- 1 αρνίσιο κεφαλάκι (περίπου 1,5-2 κιλά)
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουταλάκι της σούπας κύμινο
- 1 κουταλάκι της σούπας κόλιανδρο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μείγματα καρυκευμάτων (π.χ. κανέλα, γαρύφαλλο, πιπέρι)
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 1 κούπα κρασί
- 1 κούπα νερό
- 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Στο μεταξύ, κόβετε το κεφαλάκι σε μικρότερα κομμάτια και αφαιρέστε τυχόν περιττά λίπη.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κύμινο, το κόλιανδρο, τα καρυκεύματα, το αλάτι και το πιπέρι.
- Στρώστε τα κομμάτια του κεφαλαίου σε ένα μεγάλο ταψί και αναδεύστε τα με το μείγμα από το μπολ.
- Προσθέστε το ελαιόλαδο στα κομμάτια και ανακατέψτε τα καλά.
- Προσθέστε το κρασί και το νερό στο ταψί.
- Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε το στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 2-2,5 ώρες.
- Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο από το ταψί και ψήστε για άλλα 20-30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσό/καφέ χρώμα και να είναι αρκετά τρυφερά.
- Ανακατέψτε το χυμό λεμονιού και σερβίρετε το κεφαλάκι με την σως.
- Μπορείτε να σερβίρετε το αρνίσιο κεφαλάκι με ψητές πατάτες ή με μια παραδοσιακή σαλάτα.