Το Ανδαλουσιανό κοτόπουλο είναι μια παραδοσιακή συνταγή από την Ισπανία, που περιλαμβάνει τη χρήση τοματιών, πιπεριών και μπαχαρικών για να δώσει μια απολαυστική γεύση. Σε αυτή τη συνταγή, το κοτόπουλο μαγειρεύεται σε μια κρεμώδη σάλτσα με τομάτα, πιπεριές, κρεμμύδια και σκόρδο, και σερβίρεται με ρύζι.
Συστατικά
- μεγάλη πρέζα σαφράν
- ½ κύβο ζωμό κοτόπουλου , θρυμματισμένο σε 100 ml βραστό νερό
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι , κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 μεγάλα στήθη κοτόπουλου ή 6 μπούτια χωρίς κόκαλα, χωρίς πέτσα, κομμένα σε μπουκιά
- μεγάλη πρέζα αλεσμένη κανέλα
- 1 κόκκινο τσίλι , ξεσποριασμένο και ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι σέρι
- 1 κουταλιά της σούπας διαυγές μέλι
- 6 ντοματίνια , κομμένα στα τέσσερα
- 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες
- χούφτα κόλιανδρο , χοντροκομμένο
- 25 γρ καβουρδισμένα κουκουνάρια ή αμύγδαλα
- ψωμί κρούστας , για σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Προσθέστε το σαφράν στον ζεστό ζωμό να μουλιάσει.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μέτριο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και μόλις αρχίσει να παίρνει χρυσαφί χρώμα.
- Σπρώχνουμε στο πλάι του τηγανιού και προσθέτουμε το κοτόπουλο.
- Μαγειρέψτε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει παντού το κοτόπουλο.
- Προσθέστε την κανέλα και το τσίλι και μαγειρέψτε για μερικά λεπτά.
- Προσθέστε το ζωμό, το ξύδι, το μέλι, τις ντομάτες και τις σταφίδες.
- Αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να μειωθεί η σάλτσα και να ψηθεί το κοτόπουλο.
- Όταν είναι έτοιμο για σερβίρισμα, σκορπίζουμε με τον κόλιανδρο και τους ξηρούς καρπούς και σερβίρουμε με ψωμί στο πλάι.