- Φανουρόπιτα
- Τα υλικά τις φανουρόπιτας πρέπει κατά την παράδοση να είναι μονός αριθμός, κατά περιοχή εφτά, εννιά ή έντεκα υλικά. Γίνεται από αλεύρι, ζάχαρη, λάδι, σταφίδες, καρύδια χοντροκομμένα, χυμό πορτοκαλιού, κονιάκ, ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα και γαρίφαλο. Πρόκειται για μια μίξη, λαϊκής παράδοσης, πίστης και τοπικών εθίμων που ξεκίνησε στη Ρόδο και επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.
Χρόνος Προετοιμασίας | Χρόνος Μαγειρέματος |
10λεπτά | 60λεπτά |
Υλικά
- 1ποτήριελαιόλαδο
- 1ποτήριζάχαρη
- 1ποτήριχυμό πορτοκαλιού
- 2σφηνάκιαρακί
- 1/2ποτήρισταφίδες ξανθές
- 1/2ποτήρικαρύδια σπασμένα
- 1μεσαίομήλο καθαρισμένο και τριμμένο
- 1κουταλιάκανέλα
- 1πρέζαμοσχοκάρυδο
- 1φακελάκιbaking powder
- 1/2κουταλάκισόδα
- 450grαλεύρι για όλες τις χρήσεις
- σουσάμι για το πασπάλισμα προεραιτικό
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μπολ χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά αφού έχουμε διαλύσει τη σόδα στο χυμό, προσοχή γιατί φουσκώνει. Η ζύμη πρέπει να είναι σαν τη ζύμη από τα κέικ.
- Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια λυόμενη φόρμα 26 εκατοστών, βάζουμε την ζύμη, πασπαλίζουμε αν θέλουμε με σουσάμι και ψήνουμε για 55-60 λεπτά. Καλή επιτυχία από την Ευαγγελία!
Σχολιάστε