- Ντολμαδάκια γιαλαντζί
- Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά στο ντολμά βρίσκεται στο δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα, όπου η θεά Ήρα απεικονίζεται να τρώει κρυφά ντολμαδάκια από μια κατσαρόλα και με ένοχο βλέμμα να κοιτάζει πίσω της μη τη δει κανείς. Φτιάξτε αυτή την εκδοχή από την Κρητική κουζίνα, μια από τις πολλές παραλλαγές αυτής της πολυαγαπημένης συνταγής.
Μερίδες | Χρόνος Προετοιμασίας | Χρόνος Μαγειρέματος |
5μερίδες | 25λεπτά | 30λεπτά |
Υλικά
- 500γρρύζι καρολίνα
- 500γραμπελόφυλλα παστά
- 1μεγγάλοκρεμμύδι ξερό
- 4κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1/2μάτσομαϊντανό
- 1/4μάτσουδυόσμο
- 3μεσαίεςντομάτες ψιλοκομμένες
- 1μεγάληαγκινάρα φρέσκια ψιλοκομμένη
- αλάτι-πιπέρι φρεσκοτριμμένα
- 1κουταλάκικόκκινο πιπέρι
- 1φλελαιόλαδο
Μερίδες: μερίδες
Οδηγίες
- Ξεπλένουμε τα φύλλα και τα ζεματίζουμε, για να ξαρμυρίσουν. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Τρίβουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη και το ανακατεύουμε μαζί με τα πιπέρια και το αλάτι. Σε ένα μπολ βάζουμε το ρύζι, το κρεμμύδι με τα πιπέρια, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, την ντομάτα και την αγκινάρα πολύ ψιλοκομμένη και το μισό ελαιόλαδο, ανακατεύουμε να ενωθούν καλά τα υλικά. Η γέμιση πρέπει να είναι σχετικά αραιή για να βγουν τα ντολμαδάκια αφράτα στο τέλος.
- Τυλίγουμε σε ντολμά και τα αραδιάζουμε σε μια πλασοτέ (φαρδιά) κατσαρόλα, τέλος περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και 1/2 λίτρο νερό περίπου, σκεπάζουμε με ένα πιάτο και βράζουμε για μισή ώρα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, για να μην μας ξετυλίξουν.
- Σερβίρουμε με γιαούρτι και μπόλικο λεμόνι. Καλή επιτυχία από την Ευαγγελία! Αν τα φτιάξουμε τα ντολμαδάκια με φρέσκα φύλλα γίνονται ακόμα καλύτερα.
Σχολιάστε