Κρητικά λυχναράκια

  • Κρητικά λυχναράκια
  • Τα καλιτσούνια είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά, κρητικά παραδοσιακά γλυκίσματα που φτιάχνουμε με γλυκιά μυζήθρα και μια αφράτη ζύμη με ελαιόλαδο. Τα λέμε και λυχναράκια αν τα φτιάξουμε το σχετικό σχήμα. Δεν λείπει από κανένα πασχαλινό τραπέζι στην Κρήτη.
Μερίδες Χρόνος Προετοιμασίας Χρόνος Μαγειρέματος
35κομμάτια 40λεπτά 25λεπτά

Υλικά

Μερίδες: κομμάτια

Οδηγίες

  1. Για τη ζύμη: σε μια βαθιά λεκάνη βάζουμε το λάδι με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το χέρι για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε τα δύο αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2-3 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε το γάλα που έχουμε διαλύσει μέσα την αμμωνία και σταδιακά το αλεύρι ( προσοχή μπορεί να μην το πάρει όλο) μαζί με το baking pοwder. Η ζύμη γίνεται πολύ μαλακιά και εύπλαστη.
  2. Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ βάζουμε τη μυζήθρα, το μισό φλ. ζάχαρη, τον ένα κρόκο, το μισό κουταλάκι κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μέλι και πιέζουμε πολύ καλά να γίνει μια κρέμα.
  3. Για τη συναρμολόγηση: Ανοίγουμε μικρά φυλλαράκια όχι πολύ λεπτά, γύρω στα 3 χιλιοστά πάχος ή και περισσότερο αν σας αρέσουν πιο παχουλά. Κόβουμε κύκλους με διάμετρο 10-12 εκατοστά, βάζουμε μια κουταλιά γέμιση στο κέντρο, την στρώνουμε να γίνει επίπεδη και τα «τσιμπάμε» σε λυχναράκια. Τοποθετούμε τα καλιτσούνια στη λαμαρίνα που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Αραιώνουμε τον κρόκο του αυγού με λίγο νερό και αλείφουμε τα καλιτσούνια με τη βοήθεια ενός πινέλου, τα πασπαλίζουμε με κανέλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 περίπου λεπτά.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>