- Κρεατότουρτα Χανίων
- Μια απίθανη σκεπαστή πίτα που μπορούμε να φτιάξουμε με περισσεύματα από ψητό κρέας όπως χοιρινό, αρνάκι ή κατσικάκι αλλά ακόμα καλύτερα να ψήσουμε κρέας που εμείς προτιμούμε για να φτιάξουμε την απίθανη αυτή πίτα. Τη συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και λευκό κρασάκι.
Μερίδες | Χρόνος Προετοιμασίας | Χρόνος Μαγειρέματος |
8μερίδες | 40λεπτά | 45λεπτά |
Υλικά
- 750γρχοιρινή σπάλα ή μπούτι από αρνάκι, ψαχνό μόνο
- 500γρμυζήθρα Κρήτης θρυμματισμένη
- 150γρφέτα μαλακιά θρυμματισμένη
- 150γργραβιέρα Κρήτης τριμμένη
- 1/2ποτήρι ζωμό κρέατος
- αλάτι και πιπέρι
- 1κουταλιάφρέσκο δυόσμο
- 3/4ποτήρινερό
- 200γργιαούρτι στραγγιστό 2%
- 1/2ποτήριελαιόλαδο
- 1κουταλάκιαλάτι
- 750γραλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1αυγό για το άλειμμα
- 2κουταλιέςσουσάμι για το πασπάλισμα
Μερίδες: μερίδες
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζουμε το κρέας σε ένα ταψάκι που το χωράει ακριβώς και το αλατοπιπερώνουμε, ψήνουμε για μία ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει
- Για το φύλλο: σε μια βαθιά λεκάνη βάζουμε το γιαούρτι με το λάδι και το χτυπάμε καλά, προσθέτουμε το αλάτι το νερό και το αλεύρι, προσαρμόστε το αλεύρι μέχρι το ζυμάρι να είναι ελαστικό και να πλάθεται εύκολα. Το αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για μια ώρα.
- Για τη γέμιση: ψιλοκόβουμε το κρέας και το τοποθετούμε σε ένα μπολ, βάζουμε τα τυριά, το δυόσμο, και το ζωμό από το κρέας, ανακατεύουμε χωρίς να διαλύσουμε τα τυριά αν χρειαστεί αλατοπιπερώνουμε.
- Για την Πίτα: Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, ένα μικρό και ένα μεγάλο. Ανοίγουμε το μεγάλο κομμάτι σε φύλλο, όχι λεπτό και το στρώνουμε σε ένα στρογγυλό ταψί 28 εκ., το φύλλο πρέπει να πιάσει και τα πλαϊνά. Προσθέτουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Αλείφουμε με το αυγό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά. Καλή επιτυχία από την Ευαγγελία!
Σχολιάστε