Κορμός με κιμά, κάστανα, σταφίδες και χειροποίητη σφολιάτα

  • Κορμός με κιμά, κάστανα, σταφίδες και χειροποίητη σφολιάτα
  • Ένα πρωτότυπο και γιορταστικό πρώτο πιάτο που δίνει απίστευτα αρώματα με μπαχαρικά όπως το γλυκό μπούκοβο την κανέλα και το γαρίφαλο αλλά και τα κάστανα που δένουν τέλεια με το μοσχαρίσιο κιμά και την χειροποίητη ψευτοσφολιάτα που φτιάχνω, εναλλακτικά γίνεται και με έτοιμη, καλής ποιότητας σφολιάτα.
Μερίδες Χρόνος Προετοιμασίας Χρόνος Μαγειρέματος
6μερίδες 35λεπτά 25λεπτά

Υλικά

  • 200γραμμάρια γιαούρτι
  • 120γραμμάρια ηλιέλαιο
  • 125γραμμάρια βούτυρο φρέσκο
  • 1κουταλάκι αλάτι- πιπέρι
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • 700γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 20 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
  • 2κουταλιές σταφίδες ξανθές
  • 1σφηνάκι κονιάκ
  • 1κουταλιά γλυκό μπούκοβο
  • 1πρέζα κανέλα
  • 1πρέζα γαρύφαλο
  • αλάτι- πιπέρι
  • 1αυγό
  • 2κούπες γραβιέρα Κρήτης
  • 4κουταλιές ελαιόλαδο
  • αυγό για το άλειμμα
Μερίδες: μερίδες

Οδηγίες

  1. Για τη σφολιάτα: Σε ένα βαθύ μπολ θα βάλουμε το ηλιέλαιο με το γιαούρτι και το αλάτι και χτυπάμε δυνατά με ένα αυγοδάρτη, προσθέτουμε όσο αλεύρι σηκώσει για να έχουμε ένα εύπλαστο και μαλακό ζυμάρι. Στη συνέχεια παίρνουμε το μισό βούτυρο και ζυμώνουμε το ζυμάρι αν κολλάει προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι, σκεπάζουμε τη ζύμη με το υπόλοιπο βούτυρο και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
  2. Για την γέμιση: Σε ένα βαθύ τηγάνι και σε λίγο ελαιόλαδο θα σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με το πράσο μέχρι να μαραθούν καλά. Βάζουμε το κιμά και τον σοτάρουμε και αυτόν μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και τέλος σβήνουμε με το κονιάκ, προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά, το αλάτι και αφήνουμε να βγάλουν τα αρώματά τους για 2-3 λεπτά. Κατεβάζουμε από την εστία και προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό και την γραβιέρα. Αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει καλά, διαφορετικά θα μας λιώσει το ζυμάρι.
  3. Συναρμολόγηση: Βγάζουμε από το ψυγείο τη ζύμη και πλάθουμε διπλωτά έτσι που να μην απορροφηθεί εντελώς το βούτυρο αλλά να είναι ορατό σε διάφορα σημεία και ανοίγουμε σε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο και κρατάμε μια μπαλίτσα από το ζυμάρι για την διακόσμηση. Τοποθετούμε πάνω την γέμιση και κλείνουμε σε ρολό, ανοίγουμε ένα μικρό φυλλαράκι και κόβουμε μακρόστενες λωρίδες για να κάνουμε εφέ κορμού δέντρου, περνάμε με αυγό και ψήνουμε για 25-30 λεπτά περίπου στους 170 βαθμούς στην κάτω σχάρα. Καλή επιτυχία από την Ευαγγελία!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>