- Γάστριν
- Το γάστριν μπορούμε να πούμε ότι είναι ο μπακλαβάς το Μινωιτών, αλλά με χειροποίητο φύλλο πλασμένο με ελαιόλαδο και ρακή και μείγμα ξηρών καρπών με μπαχαρικά. Απίθανο γλυκό με μέλι, πετιμέζι και λίγη ζάχαρη, σίγουρα με τόσους καρπούς αποτελούσε την υπετροφή στη Μινωική Κρήτη.
Μερίδες | Χρόνος Προετοιμασίας | Χρόνος Μαγειρέματος |
18κομματάκια | 30λεπτά | 45λεπτά |
Υλικά
- 700γραλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2ποτήρια νερό
- 1φλιτζανάκιελαιόλαδο
- 1σφηνάκιρακί
- 1πρέζααλάτι
- 150γρφουντούκια αλεσμένα ελαφρά
- 150γραμύγδαλα αλεσμένα ελαφρά
- 150γρκαρύδια αλεσμένα ελαφρά
- 100γρπαπαρουνόσπορο
- 100γρσουσάμι
- 1/4κ.γ.πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1/2κ.γκανέλα
- 300γρμέλι
- 150γρζάχαρη
- 150γρπετιμέζι
- 300γρνερό
Μερίδες: κομματάκια
Οδηγίες
- Ετοιμάζουμε το ζυμάρι: σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακκούβα εκεί θα βάλουμε το νερό, το λάδι, τη ρακή και το αλάτι. Παίρνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι μέχρι να φτιάξουμε μια εύπλαστη και μαλακιά ζύμη, Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 30 λεπτά.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι: σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, το πετιμέζι, τη ζάχαρη, το νερό και βράζουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
- Ετοιμάζουμε το μείγμα ξηρών καρπών: Σπάμε στο γουδί τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φουντούκια. σε ένα μπολ βάζουμε όλους τους ξηρούς καρπούς μαζί με το σουσάμι, τον παπαρουνόσπορο, την κανέλα και το πιπέρι.
- Συναρμολόγηση: χωρίζουμε τη ζύμη σε τρεις μπάλες και ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια τρία φύλλα. Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο σε ελαφρά λαδωμένο ταψί, βάζουμε τη μισή ποσότητα των ξηρών καρπών από πάνω το άλλο φύλλο και τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς και σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο. Αλείφουμε με λάδι και χαράζουμε σε τετραγωνάκια. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά ή μεχρι να χρυσίσει το φύλλο.
- Βγάζουμε από το φούρνο και το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι για μια ώρα τουλάχιστον. Καλή επιτυχία από την Ευαγγελία!
Σχολιάστε