
- Χορτοπιτάκια με τσιγαριαστά χόρτα
- Αυτά τα χορτοπιτάκια ψήνονται στο τηγάνι, με ένα αέρινο και πολύ λεπτό φύλλο, με μια γέμιση γεμάτη αρώματα της ελληνικής φύσης. Μπορούμε τώρα που βρίσκουμε όλα αυτά τα χόρτα να φτιάξουμε μεγάλη ποσότητα και να τα καταψύξουμε για να τα έχουμε όλο το χρόνο, είναι ένα ιδανικό συνοδευτικό για τη ρακή ή τη μπιρίτσα το καλοκαίρι.
Μερίδες | Χρόνος Προετοιμασίας | Χρόνος Μαγειρέματος |
35κομμάτια | 30λεπτά | 8λεπτά |
Υλικά
- 500κιλόαλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2φλελαιόλαδο
- 1σφηνάκιρακή
- 1φλνερό χλιαρό
- 1/2κουταλάκιαλάτι
- 1μάτσομάραθο
- 1μάτσοσέσκουλα
- 5φρέσκα κρεμμυδάκια
- 4φλσπανάκι ψιλοκομμένο
- 1/2μάτσολάπαθα
- 1/2μάτσοάνιθο
- 1/2μάτσομυρώνια
- ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- αλάτι-πιπέρι φρεσκοτριμμένα
- 1/4κουταλάκικύμινο προεραιτικά
Μερίδες: κομμάτια
Οδηγίες
- Για τη ζύμη: σε μια λεκάνη θα βάλουμε το μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, τη ρακή, το νερό, το αλάτι και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, προσοχή μπορεί να μην το πάρει όλο. Θέλουμε μια ζύμη πολύ μαλακιά, ζυμώνουμε καλά και βλέπουμε αν θέλει αλεύρι. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη.
- Για τη γέμιση: Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα μυρωδικά, ξεχωριστά τα κρεμμυδάκια. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 5-6 κουταλιές ελαιόλαδο, τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και προσθέτουμε όλα μαζί τα χορταρικά με τα μυρωδικά, ανακατεύουμε συνεχώς να τσιγαριαστούν καλά. Αλατοπιπερώνουμε, αν σας αρέσει το άρωμα από το κύμινο βάζετε λίγο, αφήνουμε τα χόρτα να βράσουν για δέκα λεπτά περίπου, να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Τα αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Πρέπει η γέμιση να είναι αρκετά στεγνή για να παραμείνει το φύλλο τραγανό.
- Για τα πιτάκια: Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο και με ένα κουπάτ κόβουμε δισκάκια 10 εκ. περίπου. Σε κάθε δίσκο βάζουμε μια γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση, διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο. Τηγανίζουμε τα πιτάκια με ελαιόλαδο που έχουμε ζεστάνει καλά σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, περίπου 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Καλή επιτυχία από την Ευαγγελία!
Σχολιάστε