
- Χοιρινό μαριναρισμένο στη γάστρα με κυδώνια και πατάτες
- Ένα πολύ γιορτινό φαγητό που είναι αρκετά απαιτητικό όμως το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει!
Μερίδες | Χρόνος Προετοιμασίας | Χρόνος Μαγειρέματος |
8μερίδες | 30λεπτά | 120λεπτά |
Υλικά
- 2.100κιλάχοιρινό από σπάλα σε μπουκιές
- 1.700κιλάκυδώνια το βάρος κατά την αγορά
- 15κρεμμυδάκια στιφάδου
- 1/2λίτρο νερό
- 1κσκόλιανδρο σε σπόρους
- 1κγ.θυμάρι φρέσκο
- 1 κγ.δεντρολίβανο ξερό
- 1.1/2πορτοκάλι το χυμό του
- 2λεμόνια το χυμό
- 1κύβομυρωδικών ποτιμώ αυτούς τους φρέσκους που βρίσκουμε στα ψυγεία
- 2κσκορν φλάουρ
- αλάτι- πιπέρι
Μερίδες: μερίδες
Οδηγίες
- Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το κρέας με τους χυμούς των φρούτων ,τα μπαχαρικά μέσα σε ένα κομμάτι τούλι για να τα αφαιρέσουμε μετά και το αλατοπίπερο και λίγο ελαιόλαδο ,τα ανακατεύουμε όλα μαζί και αφήνουμε στο ψυγείο όλη νύχτα.
- Καθαρίζουμε τα κυδώνια από τις φλούδες και τους καρπούς και τα κόβουμε σε φέτες. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε ένα σφηνάκι ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε για να σοτάρουμε τα κυδώνια για 5 λεπτά. Τα αδειάζουμε σε μια γάστρα και κρατάμε την κατσαρόλα στην άκρη.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα κρεμμυδάκια ,κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες ,αρκετά χοντρές φέτες γιατί θα λιώσουν διαφορετικά και τις σοτάρουμε και αυτές μαζί με τα κρεμμύδια στην φαρδιά κατσαρόλα με ελαιόλαδο για πέντε λεπτά. Τα αδειάζουμε και αυτά στη γάστρα μαζί με τα κυδώνια.
- Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο και το αραδιάζουμε πάνω από τα κυδώνια και τις πατάτες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 40 λεπτά με ξεσκέπαστη γάστρα για να πάρει χρώμα .
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι διαλύουμε το κορν φλάουρ με το νερό( πριν ζεσταθεί) ,βάζουμε τον κύβο και φέρνουμε σε βρασμό για να πήξει ελαφρά ο ζωμός μας και αφήνουμε στην άκρη. Αφού έχουν περάσει τα 40 λεπτά που ψήνεται το φαγητό μας το βγάζουμε από το φούρνο το περιχύνουμε με τον ζωμό , ανακατεύουμε το φαγητό και σκεπάζουμε τη γάστρα και αφού χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία στους 160οC ψήνουμε για άλλα 90 λεπτά.
- Πριν σερβίρουμε αφαιρούμε το τούλι με τα μπαχαρικά, καλό είναι να αφήσουμε το φαγητό για είκοσι λεπτά να τραβήξει τους χυμούς του και έτσι θα είναι πιο νόστιμο.
- Παραλλαγή: Μπορούμε να μην βάλουμε πατάτες στο φαγητό και να φτιάξουμε ένα άσπρο ρυζάκι τύπου jasmine για συνοδεία! Καλή επιτυχία από την Ευαγγελία!
Σχολιάστε