Τσάτνυ (chutney) πιπεριάς Φλωρίνης

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Google+Share on StumbleUponEmail this to someone

 

tsatney-piperias florinis

 

  • Τσάτνυ (chutney) πιπεριάς Φλωρίνης
  • Ένα γλυκόξινο συνοδευτικό για ψητά αλλά το χρησιμοποιούμε και σαν ντιπ για λαχανικά,τυριά και κριτσίνια, με καταγωγή από την Ινδία του 19ου αιώνα. Το φτιάχνουμε, με πιπεριές, μήλα, κρεμμύδια, σκόρδο, ξύδι, τομάτες, ζάχαρη και μπαχαρικά συχνά περιέχει και εξωτικά φρούτα με γνωστότερη εκδοχή το τσάτνυ με μάνγκο.
Μερίδες Χρόνος Προετοιμασίας Χρόνος Μαγειρέματος
1κιλό τσάτνυ περίπου 10λεπτά 90λεπτά

Υλικά

Μερίδες: κιλό τσάτνυ περίπου

Οδηγίες

  1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πιπεριές,στη συνέχεια τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια . Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις πιπεριές μαζί με μπόλικο νερό να βράσουν για αρκετή ώρα μέχρι να μαλακώσουν εντελώς( θα χρειαστεί περίπου μια ώρα σε μεσαία θερμοκρασία για να μειωθεί το νερό αρκετά κάτω από τη μέση).
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι θα ζεστάνουμε το ελαιόλαδο και θα σοτάρουμε τα κρεμμύδια,τα έχουμε κόψει σε φέτες ή χοντρά καρέ, σε χαμηλή θερμοκρασία για να μαραθούν. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και σβήνουμε με το ξύδι,περίμένουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και αφήνουμε στην άκρη.
  3. Όταν οι πιπεριές μαλακώσουν βάζουμε και το κρεμμύδι και με ένα ραβδομπλέντερ ή με απλό μπλέντερ τις πολτοποιούμε μαζί με το νερό τους, βάζουμε τη ζάχαρη ,το αλάτι και βράζουμε για μισή ώρα περίπου, κάνουμε δοκιμή όπως στις μαρμελάδες για να δούμε ότι το τσάτνυ έχει δέσει, τότε προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
  4. Αποθηκεύουμε όσο ακόμα είναι ζεστό σε γυάλινα βάζα , που κατά προτίμηση έχουμε αποστειρώσει, και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν( έτσι δεν μένει κενό αέρα και συντηρείτε το τσάτνυ για ένα χρόνο και εκτός ψυγείου). Καλή επιτυχία από την Ευαγγελία!
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Google+Share on StumbleUponEmail this to someone

One Response to “Τσάτνυ (chutney) πιπεριάς Φλωρίνης”

  1. ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥ

    Καλημέρα σας. Έφτιαξα το chutney. Δεν βγήκε chutney, αλλά μαρμελάδα. Μου φαίνεται υπερβολική η ποσότητα της ζάχαρης 700 γρ. Συνήθως τα chutney έχουν διαφορετική αναλογία σε ζάχαρη και ξύδι και μπαχαρικά. Ευχαριστώ. Ελένη Αναργύρου.

    Απάντηση

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>