
- Κρητικό πιλάφι με μοσχάρι και κοτόπουλο
- Στην κρητική κουζίνα συνηθίζεται να βράζουν μαζί παραπάνω από δυο είδη κρέατος και έτσι ο ζωμός γίνεται πολύ πιο γευστικός και ιδανικός για το κρητικό πιλάφι ή για να βράσουμε μακαρόνια και να τα σερβίρουμε με ξερό ανθότυρο Κρήτης.
Μερίδες | Χρόνος Προετοιμασίας | Χρόνος Μαγειρέματος |
6μερίδες | 10λεπτά | 50λεπτά |
Υλικά
- 1/2κιλό μοσχάρι σπάλα με κόκκαλο
- 1κιλόκοτόπουλο ελευθέρας βοσκής
- 1 ντομάτα
- νερό
- αλάτι
- ρύζι καρολίνα
- χυμό μισού λεμονιού
- 1 κουταλιάβούτυρο γάλακτος
Μερίδες: μερίδες
Οδηγίες
- Εγώ χρησιμοποιώ χύτρα ταχύτητας για το βράσιμο του μοσχαριού για οικονομία χρόνου. Οπότε σε μια χύτρα θα βάλουμε το μοσχάρι, την ντομάτα και θα προσθέσουμε νερό μέχρι να είναι στο όριο να καλυφθεί το κρέας, αλατίζουμε και σκεπάζουμε τη χύτρα και από το σφύριγμα χρονομετρούμε 15 λεπτά. Ανοίγουμε τη χύτρα και προσθέτουμε το κοτόπουλο, ζεστό νερό και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλάτι και βράζουμε χωρίς να κλείσουμε τη χύτρα για 20 λεπτά περίπου.
- Διαχωρίζουμε το κρέας από τον ζωμό και το κρατάμε στην άκρη ζεστό. Περνάμε το ζωμό από λεπτή σήτα και μετράμε αναλογία ένα προς τρία, ρύζι- ζωμού και βάζουμε το ζωμό σε κατσαρόλα ( βγαίνουν περίπου δέκα φλιτζάνια ζωμού οπότε θα χρησιμοποιήσετε 3 και κάτι φλυτζάνια ρύζι) να βράσει και τότε του προσθέτουμε το ρύζι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε και αν είναι έτοιμο ( πρέπει να έχει την υφή ιταλικού ριζότου) προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το βούτυρο κατεβάζουμε από την εστία και αφήνουμε για δέκα λεπτά να μουσκέψει και στη συνέχεια σερβίρουμε μαζί με το κρέας. Καλή επιτυχία από την Ευαγγελία!
Σχολιάστε