
- Κρεατότουρτα Χανίων
- Μια απίθανη σκεπαστή πίτα που μπορούμε να φτιάξουμε με περισσεύματα από ψητό κρέας όπως χοιρινό, αρνάκι ή κατσικάκι αλλά ακόμα καλύτερα να ψήσουμε κρέας που εμείς προτιμούμε για να φτιάξουμε την απίθανη αυτή πίτα. Τη συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και λευκό κρασάκι.
Μερίδες | Χρόνος Προετοιμασίας | Χρόνος Μαγειρέματος |
8μερίδες | 40λεπτά | 45λεπτά |
Υλικά
- 750γρχοιρινή σπάλα ή μπούτι από αρνάκι, ψαχνό μόνο
- 500γρμυζήθρα Κρήτης θρυμματισμένη
- 150γρφέτα μαλακιά θρυμματισμένη
- 150γργραβιέρα Κρήτης τριμμένη
- 1/2ποτήρι ζωμό κρέατος
- αλάτι και πιπέρι
- 1κουταλιάφρέσκο δυόσμο
- 3/4ποτήρινερό
- 200γργιαούρτι στραγγιστό 2%
- 1/2ποτήριελαιόλαδο
- 1κουταλάκιαλάτι
- 750γραλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1αυγό για το άλειμμα
- 2κουταλιέςσουσάμι για το πασπάλισμα
Μερίδες: μερίδες
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζουμε το κρέας σε ένα ταψάκι που το χωράει ακριβώς και το αλατοπιπερώνουμε, ψήνουμε για μία ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει
- Για το φύλλο: σε μια βαθιά λεκάνη βάζουμε το γιαούρτι με το λάδι και το χτυπάμε καλά, προσθέτουμε το αλάτι το νερό και το αλεύρι, προσαρμόστε το αλεύρι μέχρι το ζυμάρι να είναι ελαστικό και να πλάθεται εύκολα. Το αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για μια ώρα.
- Για τη γέμιση: ψιλοκόβουμε το κρέας και το τοποθετούμε σε ένα μπολ, βάζουμε τα τυριά, το δυόσμο, και το ζωμό από το κρέας, ανακατεύουμε χωρίς να διαλύσουμε τα τυριά αν χρειαστεί αλατοπιπερώνουμε.
- Για την Πίτα: Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, ένα μικρό και ένα μεγάλο. Ανοίγουμε το μεγάλο κομμάτι σε φύλλο, όχι λεπτό και το στρώνουμε σε ένα στρογγυλό ταψί 28 εκ., το φύλλο πρέπει να πιάσει και τα πλαϊνά. Προσθέτουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Αλείφουμε με το αυγό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά. Καλή επιτυχία από την Ευαγγελία!
Ποτέ στη γνήσια κρεατότουρτα χοιρινό κρέας. Μπορεί να μπει μόνο εκλεκτό κρέας από κατσίκι η αρνάκι γάλακτος.Τα τυριά που χρησιμοποιούμε είναι ξινομυζήθρα χανιώτικη και τυρομάλαμα.Δυόσμος ποτέ παρά πιπέρι και κίμινο για μπαχαρικά.Και τέλος το κρέας ψήνεται μέσα στο ζυμάρι, που γίνεται από αυγό γιαούρτι βούτυρο και μπεκιν πάουντερ και όποιος θέλει και λίγο ζωμό κρέατος.Παραδοσιακή κρεατότουρτα όπως φτιάχνεται στα Μεσκλά που κάθε χρόνο 14 Αυγούστου γίνεται και εκδήλωση για το συγκεκριμένο παρασκεύασμα.
Καλημέρα Κατερίνα, σε ευχαριστώ πολύ για τα πολύ χρήσιμα σχόλια σου αυτήν την εκδοχή που δίνω για κρεατότουρτα μπορεί να τη δει κανείς σαν παραλλαγή της παραδοσιακής πίτας για όσους-σε δεν τρώνε το αρνί ή το κατσίκι.
Κατερινα! Καθοτι ειμαι Χανιωτισσα λατρης της κρητικης κουζινας ,σε αυθεντικες παραδοσιακες συνταγες ,θεωρω οτι ειναι απαραδεκτο η παραδοσιακη κρεατοτουρτα ,να ειναι το ζυμαρι ,με μπαικυν παουερ…και το κρεας αρωματισμενο με κιμινο ,οπως ειπε η Ευαγγελια ο καθενας μπορει να χρησιμοποιησει υλικα ,που του αρεσουν!! Η Παραδοσιακη Κρεατοτουρτα εχει βαθος κατα την εκτελεση της!! Φτιαχνεται και ζυμωνεται με προζυμι εδω στα Χανια ! Αν δεν ειναι ευκολο να βρουμε ,η να φτιαξουμε προζυμι, χρησιμοποιουμε Φρεσκια , η Ξερη μαγια . Η γεμιση μεσα γινετε τουρμπο με υλικα γνησια ντοπια !!!Που και εδω εχουν τα μυστικα της στην αξεπεραστη γευση και νοστιμια… Εχω ψαξει και ακολουθω συνταγες γνησιες αυθεντικες παραδοσιακες που χανονται στον χρονο .Τις ακολουθω και χαιρομαι ιδιαιτερα για αυτο !!!!!!!! Θεωρω οτι μια Διαφημηση για τα Μεσκλα, αγαπημενο, και ομορφο χωριο ,με πολυ πρασινο αξιζει !!! Αλλα στην παραδοσιακη Κρεατοτουρτα ,ισως δεν ειναι σωστο να προβαλουμε την συνταγη ,με το μπαικυν παουερ, Ουτε το κιμυνο ,καθωτι ειναι μπαχαρικο ανατολης…Ευχαριστω!!!